Categorie: "La cucina italiana"

Bologna: de lekkerste stad van Italië

Bij een citytrip naar Italië denken we aan Rome, Venetië of Firenze, maar ook Bologna past in dat rijtje. Culinair een hoogvlieger, want hier stond de wieg van de pasta. Ook cultuurliefhebbers en shoppingfanaten komen er aan hun trekken. Een rondleiding.

Spaghetti bolognese. De naam spreekt voor zichzelf: de beroemde bolognesesaus werd hier uitgevonden. In La Vecchia Scuola Bolognese krijgen we les van de lokale Piet Huysentruyt. Alessandra Spisni is wekelijks te gast op Rai Uno en runt een populair kookschooltje aan de rand van de stad. Je kan kiezen voor een professionele kookcursus of voor een initiatie in de geheimen van pasta. Terwijl Alessandra de kookcursisten begeleidt, krijgen wij uitleg van Simone. “Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: spaghetti bolognese bestaat niet! Spaghetti is afkomstig uit Napels en wordt gemaakt van meel en water. In Bologna wordt alle pasta gemaakt met eieren. Wij eten de bolognesesaus hoogstens met tagliatelle”, steekt de gepassioneerde kok van wal. Lees verder

Pure Italiaanse chocolade is niet meer

Toch wat muggenzifterig dat het Europese Hof van Justitie juist hét chocoladeland bij uitstek aan banden legt. Een Italiaanse wet die sommige delicatessen als ‘pure chocolade’ aanmerkt, is namelijk in strijd met de Europese regelgeving.

Er bestaat niet zoiets als ‘pure chocolade’, vond het Europees Gerechtshof. Met deze uitspraak kwam donderdag een einde aan een geschil over etiketten op chocoladeproducten tussen de Europese Unie en Italië.

Italiaanse kastanjesoep met paddenstoelen

Zuppa di castagne e funghiDe temperatuur daalt. Een recept voor een smakelijke Italiaanse soep lijkt gepast. Wat dacht je van kastanjesoep met paddenstoelen? Oftewel Zuppa di castagne e funghi.

De tijd van de kastanjes en wilde paddestoelen komt met rasse schreden naderbij. Wat eens een volksvoedsel was en waar half Italië nog geen eeuw geleden voornamelijk in de wintermaanden van leefde is nu een dure delicatesse geworden, tenzij je zelf de tamme kastanjes gaat zoeken in het bos.

Italië hoopt op gletsjers

Po Valley Italy

Omdat de Po-vallei erg afhankelijk is van water en hier dé rijststreek van Europa ligt, hoopt Italië vurig op de gletsjers in de Italiaanse Alpen. Met deze wetenswaardigheid komt De Morgen.

De Po-vallei wordt de broodmand van Italië genoemd. Al sinds de Middelleeuwen bezit de streek een machtig irrigatiesysteem. Kanalen verspreiden het water van de Po en andere rivieren over het grootste deel van de vallei. Hierdoor is Italië de grootste rijstproducent van Europa geworden. In dit gebied eet de bevolking dan ook risotto in plaats van pasta.

Nieuwkomer WijnWagentje.nl hoog in wijnwebwinkel top 10

wijnwagentjeWijnWagentje.nl, gespecialiseerd in de online verkoop van Italiaanse wijnen, is hoog binnengekomen in de webwinkel top 10 van wijnportaal By the Grape.

Bij de verkiezing ‘Beste WijnWebWinkel van 2011’ eindigde WijnWagentje op de vijfde plaats en is daarmee de enige Italië-specialist die het erepodium heeft gehaald. De verkiezing, die jaarlijks plaatsvindt, is een initiatief van wijnportaal By the Grape.

300 Italiaanse topwijnen op wijnbeurs Borsa Vini

vinoDe Italiaanse wijnbeurs Borsa Vini zet onder het motto ‘Italiaanse Rijkdom in het Glas’ maar liefst 300 topwijnen uit heel Italië op de proeftafel. In de Passenger Terminal in Amsterdam presenteren 47 producenten hun wijnen op 14 oktober.

De wijnbeurs Borsa Vini begint ’s morgens met een seminar ‘Wijnen van vulkanische bodem’ onder leiding van Attilio Scienza, professor in de wijnbouw aan de universiteit van Milaan en wijnschrijver, en de Italiaanse wijnexpert Fred Nijhuis.

Oliodiolivo: Kunst van de Italiaanse smaak

Oliodiolivo Ambachtelijk en basic. Dat zijn volgens Niek Bosker van Oliodiolivo de kenmerken van de Italiaanse keuken. De liefde voor de eetgewoonten uit Zuid-Europese land is terug te vinden in de Bussumse delicatessenzaak. Een ware proeverij.

‘De Italiaanse keuken is heel basic, smakelijk door z’n eenvoud. De Italiaan gebruikt weinig maar wel goede producten’, aldus Bosker. Samen met zijn vrouw reist hij minimaal vier keer per jaar af naar het land van de laars. Daar zoeken zij naar ambachtelijke, biologische producten. Zo zijn bijvoorbeeld hun olijfolie, balsamico en pasta afkomstig van kleine en trotse Italiaanse familiebedrijven.

Mozzarella met rode stippen ontdekt

mozzarella rossaEen poosje geleden is er in Italië alarm geslagen omdat er in Torino mozzarella was aangetroffen met een blauwe kleur. Dat zorgde voor grote onrust bij de Italianen. Maar nu is er weer mozzarella met rode stippen ontdekt.

Laboratoriumonderzoek wees uit dat de blauwe verkleuring te wijten was aan de vrij onschuldige pseudomonas-bacterie. De besmetting had plaatsgevonden bij het Duitse bedrijf Molkerei Jäger dat de mozzarella’s produceert. En dat was ook weer reden tot verontwaardiging. Veel Italianen weten niet dat hun oer-Italiaanse mozzarella niet altijd in Italië wordt geproduceerd.

Sorrento zorgt voor Italiaanse hartelijkheid

Foto Webregio.nl

Foto Webregio.nl

“Gastvrijheid en lekkere gerechten voor mijn gasten zijn voor mij het belangrijkste”, zegt Gino Akin. Eigenaar van het pas geopende restaurant Sorrento aan de Breestraat 165 te Beverwijk. Met dit etablissement komt Italië een beetje naar Nederland.

Veel van wat Italië biedt wordt hier ook geserveerd. Zoals pizza’s vanaf 5,50 euro en gegrilde schotels vanaf 13,50 euro. “Wat ik hier graag wil opbouwen is hetzelfde gevoel als in Italië. Dat gasten vanaf 13:00 uur, als het restaurant open gaat, binnenkomen. Ik begrijp dat niet iedereen op dat tijdstip gelijk aan de pasta wil. Maar voor een kop koffie of soep is men net zo welkom. Je moet het restaurant een beetje zien als de reclames over Italiaanse producten waar iedereen eet, drinkt en geniet.”