Categorie: "Milieu"

Italië verbiedt plastic boodschappentasjes

Italië zet de plannen om per 1 januari de productie en distributie van niet-biologisch afbreekbare plastic boodschappentasjes te verbieden voort, vertelde Minister van Milieu ANSA afgelopen week.

“Er is geen weg terug”, zei Stefania Prestigiacomo, erop wijzend dat “producenten genoeg tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op deze verandering”. De plannen van de overheid om plastic boodschappentasjes te verbieden, voor het eerst opgesteld in 2007, voorzag eigenlijk het einde van het gebruik in januari 2010, voordat er een jaar verlenging was verleend. Een campagne om inwoners te informeren over het verbod en milieu-vriendelijke alternatieven staat gepland, zei Prestigiacomo. De Minister van Milieu is er zeker van dat het verbod een positief effect zal hebben.

Italië verplicht milieuvriendelijke boodschappentasjes

sacchetto-bioIn tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is, worden in Italië de supermarktboodschappen steevast vervoerd in kleine plastic boodschappentasjes. Maar dat behoort binnenkort tot het verleden.

Vanaf januari maken de plastic tasjes plaats voor biologisch afbreekbare tasjes. Maar aan het gemopper te horen, is de klant nog niet om. De nieuwe, ecologische en dus milieuvriendelijke boodschappentas brengt een aantal problemen met zich mee. Allereerst is de bioshopper vaak kleiner dan de gewone plastic zak, ten tweede schijnt deze minder te kunnen dragen en tot slot kost het dubbel zoveel (10 cent in plaats van 5 cent). De tassen wordt gemaakt van een niet-eetbaar zetmeel afkomstig uit aardappels, mais en zonnebloemolie en zijn in de handel genomen omdat ze goed zouden zijn voor het milieu. Maar is dit wel waar?

Berlusconi belooft einde afvalcrisis Napels

Naples_Trash

Premier Berlusconi heeft vrijdag beloofd dat er snel een einde komt aan de afvalcrisis in Napels. Het kabinet was vrijdag in spoedberaad bijeengekomen voor de kwestie.

Honderden tonnen afval zijn blijven liggen in de straten van Napels na rellen over een nieuwe vuilstortplaats bij de nabijgelegen plaats Terzigno. De bestaande faciliteit is er vol en lokale bewoners klagen over stank en giftig afval.

Italië hoopt op gletsjers

Po Valley Italy

Omdat de Po-vallei erg afhankelijk is van water en hier dé rijststreek van Europa ligt, hoopt Italië vurig op de gletsjers in de Italiaanse Alpen. Met deze wetenswaardigheid komt De Morgen.

De Po-vallei wordt de broodmand van Italië genoemd. Al sinds de Middelleeuwen bezit de streek een machtig irrigatiesysteem. Kanalen verspreiden het water van de Po en andere rivieren over het grootste deel van de vallei. Hierdoor is Italië de grootste rijstproducent van Europa geworden. In dit gebied eet de bevolking dan ook risotto in plaats van pasta.

17 van 30 EU-steden met vervuilde lucht Italiaans

polluted air italyAi, dit is slecht nieuws voor Italië-liefhebbers. Zeventien van de 30 steden van de Europese Unie met de meest vervuilde lucht liggen in Italië, volgens een onderzoek.

Plovdiv in Bulgarije scoorde het laagste op luchtkwaliteit, gevolgd door Turijn, Brescia, Milaan en Sofia. De steden waar je wel schone lucht kunt inademen zijn Tallinn in Estonië, gevolgd door Stockholm, Lund en Malmö in Zweden.

Italianen demonstreren tegen Ethiopische megadam

omo river kenyaVandaag protesteerden demonstranten bij het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome tegen de bouw van een ‘Ethiopische megadam’.

De controversiële hydro-elektrische stuwdam heet de Gibe III. De Italiaanse regering wil maar liefst €250 miljoen bijdragen aan de bouw van deze dam in Ethiopië. De reuzendam zal het bestaan verwoesten van ten minste acht verschillende inheemse stammen die in de lage Omo vallei leven. Deze vallei staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tonnen olie in rivier na sabotage in Italiaanse ex-raffinaderij

lambroDoor een sabotage in een voormalige raffinaderij vlakbij het Italiaanse Monza, ten noorden van Milaan, zijn dinsdag duizenden liters olie in de rivier Lambro terechtgekomen.

Het goedje heeft nu ook de Po, de grootste stroom van Italië, bereikt. “De olievlek is vertrokken in Monza en bereikte daarna de regio van Milaan. Momenteel bevindt de vervuiling zich in Lodi”, zo zegt Monia Maccarini van milieuorganisatie ARPA. “De hoeveelheid olie bedraagt minstens 1.000 m3, waarschijnlijk is het echter beduidend hoger.”

Autoloze zondag in Milaan

Milano smog

Dit weekend is het in Milaan weer zo ver: autoloze zondag. Het aantal fijne stofdeeltjes in de lucht heeft zeventien dagen achtereen de limiet overschreden.

Wanneer je in Milaan met blote voeten over je dakterras loopt, heb je al na een paar stappen gegarandeerd pikzwarte voetzolen. Dus maar weer eens een autovrije zondag er doorheen jagen. Alleen elektrische auto’s en auto’s op gas mogen nog rijden. De stad is voor de fietsers en wandelaars. Ook Turijn, Ancona en Napels leiden onder de smog, net zoals vele andere steden in Europa. In Bergamo, Verona, Turijn en ook Vicenza zullen auto’s tot eind maart niet of nog maar beperkt op zondag mogen rijden. (NOS)

Potvissen stranden in Zuid-Italië

potvisAan een strand in het zuiden van Italië zijn tussen donderdag en vrijdag zeven potvissen gestrand. Vier van de dieren waren tegen de middag al gestorven, de overige drie walvissen zijn niet meer te redden.

“De dieren liggen al enkele uren op hun zij en hebben met zekerheid ook inwendige verwondingen opgelopen”, verklaarde Pasquale Salvemini van WWF Apulië. “Ze zullen binnen enkele uren sterven.” De treurige gebeurtenis komt zelden voor in Italië. “Een stranding van deze omvang is absoluut eenmalig voor Italië”, zei Salvemini. “De dieren, alle tussen de negen en twaalf meter groot, zouden onder normale omstandigheden niet eens de Italiaanse kust naderen.”

De lelijke kant van Venetië

Venicedailyphoto laat Venetië zien met één foto per dag. Beheerder Pierre doet dit samen met Suzy, Alain en andere vrienden.

Marghera

Pal naast Venetië ligt het industrieterrein Marghera. Hier is ook een olieopslagplaats gestationeerd. De Venetianen zien deze buur als een regelrechte bedreiging voor het fragiele ecosysteem van hun prachtige stad. Gelukkig hebben wij als toerist alleen oog voor de mooie plekjes van de sprookjesstad.

Bron: Venicedailyphoto.blogspot.com