Categorie: "Gezondheid"

Italië introduceert gezondheidskaart voor huisdieren

Italiaanse huisdieren mogen voortaan, net zoals hun baasjes, een eigen digitale gezondheidskaart bezitten, is te lezen in “La Zampa”, La Stampa’s dierenafdeling.

Het plan is het resultaat van een partnerschap tussen AmicoPets, de website van huisdieren liefhebbers, het Ministerie van Gezondheid en de verenigingen van dierenartsen A.N.M.V.I en FNOVI. Eigenaren die de gegevens van hun huisdieren op de website plaatsen, ontvangen thuis een kaart en kunnen hier dan mee naar hun dierenarts om details over de gezondheid van hun huisdier te verkrijgen. Voor een vergoeding van €28.00 per jaar kunnen eigenaren naar de website surfen voor informatie over verzorging, voorkoming van ziekten en gezondheid.

Arts horrorkliniek Italië krijgt 15,5 jaar

The exterior of the Santa Rita Clinic in downtown Milan Photo APDe maffiapraktijken dringen zelfs door tot in de operatiekamer. Geld, daar doen maffiosi alles voor. Zelfs onnodige, pijnlijke, operaties uitvoeren. Dit zou in totaal 2,5 miljoen euro hebben opgeleverd.

Pier Paolo Brega Massone, hoofd van de afdeling borstchirurgie in het ziekenhuis Santa Rita in Milaan, is in de nacht van donderdag op vrijdag veroordeeld tot 15,5 jaar cel wegens het uitvoeren van 86 onnodige operaties. In de privékliniek, ook wel horrorkliniek genoemd, werden onnodige operaties uitgevoerd op terminaal zieke patiënten, met als enige doel: geld.

Italiaanse artsen kiezen voor keizersnede

ready for a caesarianItaliaanse artsen schijnen angsthazen te zijn. Ze zijn bang voor een natuurlijke geboorte en gaan daarom vaak over tot een keizersnede, zo meldt het Italiaanse dagblad la Repubblica.

Artsen in Italië zijn vaak bang dat ze een schadeloosstelling moeten betalen, ze vinden hun ziekenhuizen niet goed georganiseerd of ze voelen zich niet zeker genoeg om een natuurlijke bevalling aan te kunnen. Ze nemen liever geen risico, bellen de anesthesist en nemen het snijmes ter hand.

Veel Italianen te arm om de dokter te bezoeken

dottoreEen op de vijf huishoudens in Zuid-Italië is te arm om een medisch specialist te bezoeken, zegt de Zuidelijke Industriële Ontwikkelingsorganisatie Svimez in haar rapport 2010 over de economie in het zuiden.

Even voor de duidelijkheid: In Italië is een consult bij een huisarts gratis, maar iedereen, zelfs de armsten, moet een nominale vergoeding betalen voor een afspraak met een specialist in een ziekenhuis. Aangezien de recessie in het zuiden van de laars hard heeft toegeslagen, kunnen veel mensen hier een dergelijk bezoek niet betalen.

Italiaans kind meest voor griep naar de dokter, Nederlands kind het minst

ParacetamolWanneer Italianen ziek zijn, al is het maar een onschuldig griepje, dan wordt er al snel een of ander paardenmiddel ingestopt. In Nederland ziek je uit en hooguit neem je een paracetamol.

Italiaanse kinderen gaan het meest voor griep naar de dokter. Nederlandse kinderen het minst. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, het RIVM en andere deelnemers in EPIA in het European Journal of Pediatrics. In Italië gaat 9 tot 10% van de kinderen tussen 0 en 14 jaar naar een arts vanwege griep, in Spanje 2 tot 3 % en in Engeland en Nederland minder dan 1%. Als kinderen in het ziekenhuis worden opgenomen, blijkt dat vaker vanwege een infectie met het respiratoir syncitieel virus te zijn, dan vanwege griep.

Operaties in Italië uitgesteld door artsenstaking

scioperoJe zult maar op een operatie liggen te wachten met een niet-urgente kwaal. Toch vervelend. In Italië werden maandag meer dan 40.000 niet-urgente operaties uitgesteld wegens een staking.

Maandag staakten artsen en ander medisch personeel in Italië. Deze was bedoeld als protest tegen het voornemen van de regering. In het kader van de beruchte bezuinigingen, werd besloten veel tijdelijke contracten in de gezondheidszorg niet te verlengen. Hierdoor ontstaat volgens de stakers een groot tekort aan medisch personeel. (APCOM)

Zendmasten Radio Vaticaan veroorzaken kanker

foto hbvl.beVolgens Italiaanse onderzoekers zijn er opmerkelijk veel kankers ontdekt bij mensen die in de buurt van de zendmasten van Radio Vaticaan wonen.

In Italië wordt er jarenlang onderzoek gedaan naar het aantal kankers bij families die dichtbij de zendmasten van de radiozender wonen. Vermoed wordt dat deze te wijten zijn aan de straling. In een 300 pagina’s tellend rapport wordt er het verband dieper uitgespit.

Italië wil 80-plussers rijbewijs afpakken

old man drivingItalië overweegt om chauffeurs ouder dan 80 jaar hun rijbewijs af te pakken om het aantal ongelukken te verminderen. Het land kampt met de dodelijkste wegen van Europa: vorig jaar kwamen er meer dan 5.000 mensen om in het verkeer.

Het voorstel gaat uit van de theorie dat oude chauffeurs minder alert en makkelijker afgeleid zijn dan jongeren. “We moeten een maximumleeftijd durven zetten voor het besturen van een wagen”, zegt Mario Valducci, transport-expert van het Italiaanse parlement. “Eens je die grens voorbij bent, raak je je rijbewijs kwijt. Het is nog maar een voorstel, maar wel één dat we ernstig overwegen. De leeftijdsgrens zou op 80 of 85 jaar staan.”

Italië beloont vrouwen die geen abortus ondergaan

abortoHet geboortecijfer van Italië is met een gemiddelde van 1,3 een van de laagste ter wereld. Om dit op te krikken heeft de Noord-Italiaanse regio Lombardije besloten moeders bijzondere financiële steun te verlenen.

Vrouwen die zich in een financiële noodsituatie bevinden en ervoor kiezen af te zien van de oorspronkelijke plannen voor een abortus, zullen in de toekomst 250 euro per maand ontvangen voor hun kind totdat het anderhalf jaar oud is. De regionale raad in Milaan heeft voor dit doel vijf miljoen euro beschikbaar gesteld.

Italië shockeert met alcohol-foetus campagne

mamma_beve‘Mama beve, bimbo beve’, oftewel: ‘Als mama drinkt, dan baby ook’, staat er op de posters die onder andere te zien zijn in de damestoiletten van Italiaanse cafés en restaurants.

Deze campagne moet vrouwen in Italië wijzen op het gevaar van alcohol tijdens de zwangerschap. Op de posters is een foetus te zien die in een glas alcohol wordt bedolven onder ijsklontjes en een sinaasappelschijfje. Aanleiding voor de campagne is een onderzoek van het Italiaanse Instituut voor Gezondheid.