Categorie: "La mafia"

Italiaanse Europarlementariër vraagt om ban op Mafia II

Als het aan een Italiaans lid van het Europees Parlement ligt, wordt Mafia II in de ban gedaan. Volgens haar zijn de wonden die de maffia in Italië heeft achtergelaten nog te vers.

Sonia Alfano’s vader werd in 1993 vermoord door de maffia. Zij voert actie voor families die getroffen zijn door de maffia en is president van een Italiaanse organisatie voor maffiaslachtoffers; Familiari Vittime di Mafia. Volgens haar gaat Mafia II te lichtvoetig om met het verdriet dat de maffia bij verschillende generaties Italianen heeft veroorzaakt.

Roberto Saviano: ‘De Maffia is niet enkel een Italiaans probleem’

“Literatuur leidt tot visies op het Europa van morgen. Het draagt niet bij aan de interne markt maar aan iets wat belangrijker is: de geest van Europese solidariteit,” zei EP-voorzitter Jerzy Buzek, die woensdagavond de uitreikingceremonie voor de Prijs van het Europese Boek opende. Wij spraken met één van de winnaars, de 31-jarige Italiaanse schrijver en antimaffia-icoon, Roberto Saviano.

De Prijs van het Europese Boek werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De twee winnende boeken zijn “getuigenissen van de mate waarin de strijd voor emancipatie deel uitmaakt van de identiteit van de Europeanen,” zei Buzek. De winnaars zijn de roman ‘Zuivering’ van de Finse schrijfster Sofi Oksanen en het essay ‘De schoonheid en de hel’ van de Italiaan Roberto Saviano.

Maffiafamilie lost verraadster op in zuur

Lea GarofaloHeb je een ontrouw familielid? Los hem op in zuur. Zo makkelijk doet de maffia dat met familieleden die klikken. Een vrouwelijk lid in Milaan speelde al een tijd lang informatie door aan de politie. Dat kwam haar duur te staan.

Lea Garofalo (35) was al meer dan een jaar onvindbaar. Logisch, ze was immers opgelost in zuur, door haar eigen bloedverwanten welteverstaan. De politie arresteerde vier verdachten, waaronder Carlo Cosco, de voormalige echtgenoot van Garofalo. Hij wordt ervan verdacht achter de moord te zitten.

Woede om ‘maffia-executie’ Italiaanse burgemeester

Angelo VassalloDe moord op een Italiaanse burgemeester door vermoedelijke maffia-gangsters wordt door nationale politici veroordeeld als een “directe aanval op de staat”.

Angelo Vassallo stond bekend om zijn harde standpunten tegen georganiseerde misdaad. Het zou de eerste keer in dertig jaar zijn dat een dergelijke executie plaatsvond. De politie vermoedt dat Vassallo (57) neergeschoten werd door de Camorra, de maffia van Napels, wegens zijn inzet voor milieuzaken en zijn strijd tegen gesjoemel bij bopuwprojecten. De georganiseerde misdaad is op beide terreinen zeer actief.

Italië neemt kankerkliniek van maffia in beslag

Michele AielloDe Italiaanse maffia is werkelijk van alle markten thuis. De politie nam onder meer 250 miljoen euro van verschillende rekeningen en een oncologiekliniek in Palermo in beslag van Michele Aiello.

De politie heeft voor 800 miljoen euro aan geld, goederen en vastgoed in beslag genomen van de aan de maffia gerelateerde zakenman. Aiello had tevens acht bouwbedrijven, die vooral voor de overheid werkten en die ook zijn ingenomen. Dankzij de Siciliaanse Cosa Nostra had hij een monopolie.

Frankrijk levert maffiabaas uit aan Italië

Giuseppe FalsoneEen van de dertig meest gezochte maffiosi in Italië is door Frankrijk uitgeleverd aan de Italiaanse autoriteiten. De rechter bepaalde dat de maffiabaas, Giuseppe Falsone, niet in Frankrijk mag blijven.

Het openbaar ministerie in Aix-en-Provence zei dat de 40-jarige Falsone woensdag onder zware beveiliging is overgedragen aan Italië. Hij werd in juni in Marseille opgepakt. Voor Falsone werden twee Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Een vijfde restaurants Rome en Milaan van maffia

ristoranteGrote kans dat het pittoreske restaurant waar je een maaltijd nuttigt in handen van de maffia is. Niet dat je nu meteen wordt omgelegd bij een te lage fooi, maar houd het in gedachten.

Bijna een vijfde van de restaurants in Rome en Milaan is in handen van de Italiaanse maffia, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. De misdaadorganisaties zouden over het hele land geïnfiltreerd zijn in het restaurantwezen.

Grote anti-maffia actie in Italië

Mafialeider Elio Amato opgepakt. FOTO EPASpeciale eenheden van de politie zijn bij het ochtendgloren een grootschalige operatie -de grootste sinds jaren- begonnen tegen de ‘Ndrangheta’, de Calabrische maffia.

Meer dan 3.000 politieagenten rukten uit met 300 arrestatiebevelen in de hand. De operatie vond, behalve in het zuidelijke Calabrië, ook plaats in diverse regio’s in het rijke noorden van Italië, waar de maffia zich heeft geïnfiltreerd.

Italiaanse maffia raakt kratermeer kwijt

avernoDe Italiaanse maffia bezit niet alleen snelle auto’s, huizen en bedrijven, maar zelfs meren, zo blijkt. De politie nam onlangs het Lago d’Averno in beslag.

De politie heeft het in het westen gelegen kratermeer Averno onder hun controle gebracht. Het meer is in handen van een stroman van de maffiaclan Casalesi, bericht De Telegraaf.

Steeds meer Italianen in greep van maffia

Leden van de Maffia (foto AD)

Leden van de Maffia (foto AD)

Soms lijkt het erop dat, met het toenemende aantal arrestaties, het tijdperk van de Italiaanse maffia ten einde is. Maar de krant La Repubblica bericht juist dat steeds meer Italianen ermee te maken krijgen.

In tijden van economische crisis en toenemende gokverslaving raken steeds meer Italianen in de greep van de maffia die hen tegen woekerrente geld leent. Dit staat in een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome, waarop de krant la Repubblica de hand heeft weten te leggen.