Categorie: "Historie"

Nazi-oorlogsmisdadiger overleden in Italiaamse gevangenis

Seifert durante la latitanza in CanadaMichel ‘Misha’ Seifert, de Nazi-beul van Bolzano, is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden in het Casertaziekenhuis in Rome.

Nadat hij vorige week in de militaire gevangenis Santa Maria Capua Vetere nabij Napels, waar hij een levenslange straf moest uitzitten, was gevallen werd Michel ‘Misha’ Seifert overgebracht naar het ziekenhuis. De in Oekraine geboren, voormalige gevangenisbewaker van de SS, werd 86.

Niemand heeft zin in Italië’s 150ste verjaardag…

it-lgflagDe Italiaanse eenheidsstaat bestaat volgend jaar 150 jaar, maar niemand lijkt meer zin te hebben het heuglijke feit te vieren.

Volgende week zal de oude president Giorgio Napolitano op de kade van Genua staan om te herdenken dat de volksheld Giuseppe Garibaldi daar in 1860 vertrok met zijn legertje van duizend roodhemden om de Bourbons uit Zuid-Italië te gooien, het meest heroïsche deel van de Italiaanse eenwording. Het moest het startschot voor een jaar feestelijkheden worden. Maar wie zullen er nog meer op de kade staan?

Italiaanse beeldengroep naar Nederland

Foto De SwollenaerDe gemeente Zwolle en de provincie Overijssel proberen een beeldengroep van de voor de Overijsselse geschiedenis belangrijke Joan Derk van der Capellen tot den Pol naar Zwolle te krijgen, meldt de Swollenaer.

Een bruikleen van de beeldengroep van Joan Derk van der Capellen tot den Pol door Museo Pietro Canonica in Rome aan Zwolle is bespreekbaar, blijkt uit contacten van de Nederlandse Ambassade in Italië met het museum. Voordat er een officieel bruikleenverzoek bij het museum in Rome wordt ingediend, wil Zwolle nu duidelijkheid hebben over de praktische haalbaarheid van de terugkeer van de beeldengroep in de stad.

Magirus’ Italiaanse lievelingsrecepten uit 1612

zeldzaam kookboekDonderdag schonken de Vrienden van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam de UvA een Nederlands kookboek uit 1612: het Koock-boek oft Familieren Keuken-boeck van Antonius Magirus.

Waarom is dit zo’n speciaal kookboek?

”Naast het feit dat we maar twee Nederlandstalige kookboeken uit de zeventiende eeuw kennen, valt op doordat het een heel persoonlijk boek is. Magirus spreekt de lezeressen direct aan. Zoals te verwachten, sprak hij in nogal vrouwonvriendelijke termen tegen ‘de vrouwkes’. Dat ze eens aardig moesten zijn voor hun keukenmeiden en dat zij ervoor moesten zorgen dat de mannen graag thuiskwamen. Door eens wat spannender te gaan koken.”

Hitler wilde Lijkwade van Turijn roven

Foto - Jim LinwoodDe nazi’s zouden plannen gehad om de Lijkwade van Turijn te roven. Dat beweert een benedictijnse historicus.

De bewering kwam tot stand op basis van documenten van de toenmalige aartsbisschop van Turijn, kardinaal Maurilio Fossati (1931-1965). Hieruit blijkt dat hij vreesde dat Adolf Hitler de relikwie in bezit wilde krijgen, zegt Andrea Davide Cardin in een interview met het Italiaanse tijdschrift ‘Diva e donna’. Zo zouden de nazi-leiders bij het bezoek van Hitler aan Italië in 1938 “ongewone en hardnekkige” vragen hebben gesteld naar het legendarische linnen en zijn bewaarplaats.

Oud Grieks zilverwerk tentoongesteld in Rome

MorgantinaEen verzameling oud Grieks zilverwerk uit de derde eeuw voor Christus wordt in Rome tentoongesteld nadat de kunstvoorwerpen waren teruggegeven door het Metropolitan Museum in New York.

Het gaat om zestien zilveren voorwerpen -twee kommen, een mok met twee oren, borden en drinkbekers- die met gouden details zijn afgewerkt. Ze zijn door het museum in New York teruggegeven na een intensieve Italiaanse campagne tegen de illegale handel in kunstvoorwerpen.

Emilio Lavazza’s laatste kopje koffie

Emilio LavazzaEmilio Lavazza, die het gelijknamige koffiemerk uitbouwde tot de best verkopende espresso in Italië en vele andere landen, is in Turijn overleden aan een hartaanval. Hij werd 78.

Emilio Lavazza ging in 1955 aan de slag in het familiale koffiebedrijf, dat zijn grootvader Luigi op het einde van de negentiende eeuw had opgericht. Na de dood van zijn vader in 1971 en van zijn oom in 1979 werd hij voorzitter van de groep. In 2008 trok hij zich terug uit het bedrijf.

Archeologen vinden Oud-Romeinse Aziaat

Foto Universidad McMasterArcheologen hebben op een Oud-Romeinse begraafplaats een onverwachte vondst gedaan: het skelet van een man die afkomstig is uit Oost-Azië.

Dna-onderzoek heeft dit uitgewezen. Volgens wetenschappers gaat het om een primeur. De man lag begraven op het landgoed Vagnari in Zuid-Italië. De wetenschappers onderzochten de afkomst van zeventig mensen die daar in de eerste en tweede eeuw voor Christus werden begraven. Vrijwel alle doden kwamen uit de buurt, maar er zat dus één vreemdeling tussen…

Italië geeft resten Sint Nicolaas niet aan Turkije

St-NicholasDe Katholieke Kerk in Italië is niet van plan de relieken van Sint Nicolaas van Myra af te staan aan Turkije.

Dit zei rector Damiano Bova van de Sint-Nicolaasbasiliek in het zuid-Italiaanse Bari vandaag in de Italiaanse krant Il Giornale. Onlangs zei de Turkse cultuurminister Ertugrul Günay dat de beenderen van Sint Nicolaas niet in Italië maar in Turkije thuishoren. De heilige was immers bisschop van de Lycische stad Myra, gelegen nabij het huidige Demre in de Turkse provincie Antalya.

Voorgeschreven lengte voor Venetiaanse vis

Prescribed Length

Lunghezze minime permesse

Op deze muur op la pescheria, de vismarkt, en waarschijnlijk ook op tenminste twee andere locaties in Venetië, Fondamenta della Tana en Campo Santa Margherita, hangt deze marmeren plaat. In vroegere tijden werd deze gemaakt om vishandelaars te informeren over de minimaal voorgeschreven lengte waaraan hun verschillende vissoorten moesten voldoen.