Categorie: "Politica"

Berlusconi mag blijven

Even leek het erop dat het Berlusconi-tijdperk nu echt voorbij was, maar de womanizer mag blijven. Vandaag werd er in Italië gestemd over de premier. Hij zou er nogal een ‘zooitje’ van hebben gemaakt.

De 74-jarige leider verschijnt nogal eens in de media door zijn liefde voor feesten en vrouwen. Ook heeft hij zijn eigen televisiekanalen en voetbalclub AC Milan en laat hij graag zien dat hij de baas is. Veel Italianen vinden het juist gaaf dat Berlusconi is wie hij is. Het is dan ook niet de belangrijkste reden dat hij vandaag misschien weg zou moeten. Het ging niet goed met zijn regering.

Berlusconi roept op tot samenwerking

Een dag voordat er gestemd wordt over twee moties van wantrouwen tegen de centrumrechtse regering van Berlusconi, heeft de premier in het parlement opgeroepen tot een constructieve samenwerking.

Morgen stemmen de Italiaanse volksvertegenwoordigers over twee moties van wantrouwen tegen Berlusconi. Sinds de breuk met Fini beschikt Berlusconi niet meer over voldoende stemmen in de Kamer. In de Senaat daarentegen heeft de regering wel nog steeds een comfortabele meerderheid. Daar zal tegelijkertijd een motie ter ondersteuning van Il Cavalieri gestemd worden.

Onderzoek naar ‘gekochte’ Italiaanse parlementsleden

Het parket van Rome heeft een onderzoek geopend naar vermoedelijke pogingen van de rechtse meerderheid van Silvio Berlusconi om parlementsleden van de oppositie te kopen. Komende dinsdag is er een vertrouwensstemming.

Het onderzoek komt er na een klacht van Antonio Di Pietro, voormalig magistraat en leider van oppositieparij IDV (Italië van de Waarden) en de meest uitgesproken tegenstander van Berlusconi, nadat twee parlementsleden zijn partij verlieten. De een zei openlijk dat hij voor de regering zou stemmen, de andere zei dat hij nog niet had beslist.

Italiaanse studenten protesteren tegen regeringsplannen

Duizenden Italiaanse studenten hebben woensdag in heel Italië universiteitsgebouwen, bruggen en pleinen bezet om te protesteren tegen bezuinigingen en hervormingen in het onderwijs.

In Rome kwam het even tot botsingen tussen betogende studenten en de politie. Volgens de organisators van het protest zijn twee studenten gearresteerd. De demonstranten waren op weg naar het parlement waar de plannen besproken worden.

Stand van zaken lot Berlusconi

berlusconiOp 14 december wordt het lot van de Italiaanse premier Berlusconi beslist. Dan moet blijken of zijn regering nog een meerderheid in het parlement heeft.

De vertrouwensstemmingen in Senaat en Huis van Afgevaardigden zijn gepland na de eindstemming over de begroting voor 2011, drie dagen daarvoor. Berlusconi’s bondgenoot Fini had deze zomer met hem gebroken en heeft maandag zijn vier vertegenwoordigers in het kabinet teruggetrokken.

Vier leden van regering-Berlusconi dienen ontslag in

Antonio BuonfiglioVier leden van de regering Berlusconi, aanhangers van zijn voormalige bondgenoot en inmiddels tegenstander Gianfranco Fini, nemen vandaag ontslag. De ontslagen zullen echter niet voldoende zijn om tot de onmiddellijke val van de regering te leiden.

“Vanaf 13.00 uur zullen wij onze ontslagbrieven voorleggen aan de regering”, aldus Antonio Buonfiglio, onderstaatssecretaris van Landbouw en lid van de partij Toekomst en Vrijheid (FLI), opgericht door Fini na zijn breuk met Berlusconi. “De ontslagbrieven bestaan uit drie zinnen, zonder verdere commentaar”, zo luidt het nog.

Schokkende uitspraken Berlusconi tijdens jongerenbijeenkomst (video)

Hoe moeten Italiaanse jongeren in hemelsnaam financiële onafhankelijkheid verkrijgen wanneer hun premier een conservatieve vrouwengek is?

Tijdens een jongerenbijeenkomst van zijn partij Volk van de Vrijheid afgelopen weekeinde, shockeerde premier Berlusconi onder meer door jongeren het advies te geven “zich niet blind te staren op een vaste baan, over de Italiaanse grenzen te kijken en vooral een rijke partner te trouwen”. Uiteraard moest Berlusconi zichzelf weer even op de borst kloppen door te verkondigen “dat vrouwen nog altijd voor hem in de rij staan”. Geloven we deze 73-jarige man nog?

Italië niet gediend van bekeringspogingen Kadhafi

Young women for a meeting with Libyan leader Muammar Gaddafi in Rome  Photo REUTERS

De Libische leider Kadhafi probeerde enkele honderden Italiaanse schoonheden tot de islam te bekeren.

“Wat zou er gebeuren als een Europees staatshoofd naar Libië of een ander islamitisch land zou reizen en daar iedereen zou uitnodigen om zich te bekeren tot het christendom?”, vroeg de krant Il Messagero zich (terecht) af.

Voormalige president Italië overleden

Franscesco CossigaDe voormalige Italiaanse president Francesco Cossiga is vandaag op 82-jarige leeftijd overleden. Dit gebeurde in ziekenhuis Gemelli in Rome, waar hij een week eerder was opgenomen voor hart- en longproblemen.

Cossiga werd in 1985 tot president verkozen voor een termijn van zeven jaar, nadat hij in 1979 kort premier was. Na vier jaar, waarin hij eerder een puur ceremoniële functie bekleedde en zich op de achtergrond hield, stelde Cossiga politieke compromissen en trucs aan de kaak. Hij had kritiek op de partijsystemen en pleitte voor institutionele hervormingen in het politieke systeem.

Italiaanse regering in gevaar

fini e berlusconi

De breuk binnen de Italiaanse regeringspartij Volk van de Vrijheid heeft tot een instabiele politieke situatie geleid. Aanhangers van Gianfranco Fini, tot voor kort de kroonprins van premier Silvio Berlusconi, hebben een nieuwe politieke groep in het parlement opgericht die de meerderheid van Berlusconi’s regeringscoalitie serieus kan bedreigen.

Over de manier waarop hij donderdag door Berlusconi uit de partij is gezet, zei Fini gistermiddag op een persconferentie: „In twee uur en zonder dat ik de kans kreeg om mijn kant van de zaak te belichten, ben ik uit de partij gezet die ik mede heb opgericht.” Hij beklemtoonde alleen nog wetsvoorstellen te steunen „die niet tegen het algemeen belang ingaan”.