Le quattro volte: vierluik over Calabrische levenscyclus

Vanaf vandaag draait de film Le quattro volte van Michelangelo Frammartino in de Nederlandse bioscopen. Een poëtisch meditatieve film geïnspireerd op Pythagoras.

Voor deze film liet de regisseur zich inspireren door Pythagoras’ ideeën over zielsverhuizing – de ziel bestaat vier keer, maakt vier stadia door: een mineraal, plantaardig, dierlijk en een menselijk stadium. Toch is Le quattro volte nergens hoogdravend of hermetisch. Eerder het tegendeel: de film bevat zoveel beeldende zeggingskracht, warmte en humor dat hij bij het afgelopen filmfestival van Cannes bij zowel publiek als pers tot de favoriete films werd gerekend.

Ode aan Calabrië

Plaats van handeling is een klein, vrijwel verlaten dorpje in Calabrië, het zuidelijke puntje van Italïë. Het enige menselijke personage in het verhaal is een oude, zieke geitenherder. Hij denkt zichzelf te kunnen genezen door het stof dat in de kerk ligt aangelengd met water te drinken. Ondertussen volgen we de eerste stapjes van een pasgeboren geitje, zien we hoe de kleuren van de bomen met de seizoenen veranderen, en wordt getoond hoe houtskool wordt gemaakt.

Frammartino’s film, waarvoor hijzelf het scenario schreef, bevat indrukwekkend camerawerk dat de prachtige locaties in al hun schoonheid in beeld brengt. Le quattro volte is niet alleen een filosofisch verhaal over het leven en de vergankelijkheid der dingen, het is vooral een ode aan Calabrië.

Trailer


Lees ook:Mariah Carey wint award op Capri Film Festival
Lees ook:Italië krijgt eerste vrouwelijke priester
Lees ook:Bisschop hekelt Ndrangheta-bandieten
Lees ook:Italië heeft nieuwe vulkaan
Lees ook:Venetianen zwemmen door hun stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.