Categorie: "La lingua italiana"

Workshop Italiaans ‘Mijn droomhuis’

bella casaLa Divina organiseert vanaf november een serie van vijf workshops ‘La casa dei miei sogni’, Mijn droomhuis, gericht op aspirant huizenkopers en/of mensen die naar Italië willen emigreren.

Heb je de droom om in Italië te gaan wonen, daar een tweede huis te kopen of misschien heb je al vergevorderde plannen? Of heb je net een huis gekocht? Ontbreekt het je aan tijd om wekelijks naar Italiaanse les te gaan? Dan is deze cursus voor jou als Italië-liefhebber zeker geschikt!

Wanneer ‘scusi’, wanneer ‘permesso’?

scusi

In Italië gebruik je “scusi” om de aandacht op je te vestigen, bijvoorbeeld wanneer je iemand wilt stoppen om de weg te vragen: “Scusi, signore /signora, dov’è il municipio, per favore?” – “Pardon/Neem me niet kwalijk, waar is het stadhuis?” Je kunt “scusi” of “mi scusi” ook gebruiken om je te verontschuldigen. Dit is de beleefde vorm. Wanneer je iemand goed kent, kun je “scusa” gebruiken. Je gebruikt “permesso” wanneer je iemand wilt passeren.

Italiaanse taal: Signorina of Signora?

sophia-lorenDe titels ‘signora’ and ‘signorina’ indiceren, zoals het Engelse Miss en Mrs, niet altijd de huwelijkse staat.

Signorina wordt gebruikt om een hele jonge vrouw aan te spreken. Maar wanneer ze getrouwd is, wordt ze een signora. Signora wordt dus gebruikt voor getrouwde vrouwen en oudere vrouwen. Mocht je twijfelen, vooral bij de leeftijd van een vrouw, gebruik dan signora. Dit geldt ook voor zakelijke situaties.

Wat als iemand ‘arrivederla’ zegt?

Vrijwel iedereen kent het Italiaanse “arrivederci, dat wordt gezegd bij het weggaan. Maar wat als iemand arrivederla zegt? Wat is het verschil?

Maak je geen zorgen. Deze persoon is gewoon extra beleefd. Voel je vereerd. ‘Ci’ verwijst naar ons, ‘la’ naar u. Het zijn vaak de winkelbediendes in Italië die het zeggen. Dit betekent echter niet dat je het hoeft te kopiëren. Met arrivederci doe je het helemaal goed. Een ander verschil is dat arrivederla alleen kan worden gebruikt voor één persoon. (Oefen nog maar even met bovenstaand filmpje.)

Italië Magazine verzorgt beginnerscursus in Italië (Molise)

moliseItalië Magazine verzorgt sinds 2010 een laagdrempelige beginnerscursus Italiaans in Italië. Ideaal als start voor een langere verkenning van de laars.

Het gaat om een volledig verzorgde beginnerscursus waarbij je niet alleen theorie krijgt, maar het geleerde ook in praktijk brengt. Dit gelardeerd met koken en cultuur. De taallessen worden gegeven door een zeer ervaren Nederlandse taaldocente. Wanneer je je inschrijft met een groep, kan het niveau van de lessen naar wens worden aangepast. Afhankelijk van groepsomvang en wensen is ook de prijs bespreekbaar.

Happy Italian song voor autoliefhebbers

Life in Italy bombardeert elke week een ‘Video of the week’ en dit keer is dat ‘Svalutation’. Oefen al zingenderwijs je Italiaans als autoliefhebber met dit über-vrolijke liedje over dure benzine, autopech en de falende overheid.

Eh la benzina ogni giorno costa sempre di più
e la lira cede e precipita giù
svalutation, svalutation.
Cambiando i governi niente cambia lassù
c’è un buco nello Stato dove i soldi van giù
svalutation, svalutation.

Italiaanse winkelwoordenlijst

shoppingWil je niet reddeloos verloren zijn wanneer je gaat shoppen in Italië, gebruik dan deze winkelwoordenlijst.

De communicatie met de commessa, winkeljuf, kan namelijk van groot belang zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een andere maat of kleur nodig hebt. Het Italiaanse winkelpersoneel is trouwens vaak chagrijnig, onvriendelijk en/of arrogant, maar trek je daar niets van aan.

Moeiteloos Italiaans leren in huiselijke sfeer

WorkshopMoeiteloos en met een bijzondere lesmethode Italiaans leren? Dat kan met een workshop van Jacqueline Broekhuizen in Gameren. Op 27 maart en 17 april 2010 organiseert La Divina weer een workshop.

De workshop van 27 maart is bestemd voor beginners en die van 17 april is een vervolg hierop, maar ook geschikt voor de iets gevorderden (niveau A1.2). Tijdens de beginnersworkshop wordt op de eerste dag de basis gelegd van het Italiaans (niveau A1.2). De workshop voor gevorderden brengt je weer een stapje verder (niveau A2.1). De workshops zijn bestemd voor kleine groepen en vinden plaats bij Jacqueline thuis.

Kleuters leren Italiaans

Kleuters“Als de kleuters me tegenkomen, spreken ze me aan in het Italiaans”, zegt juffrouw Stefania Liotta te midden van haar kleuters. “Italiaans is mooie taal”.

In basisschool Scharrel in het Kempense Minderhout krijgen de kleuters van het laatste jaar lessen Italiaans. “Denken in een vreemde taal stimuleert hun hersenen en bevordert de ontwikkeling van hun moedertaal”, luidt de redenering. “Uno, duo, tre, quattro…”, op de zolder van basisschool Scharrel in Minderhout leren de kleuters van de derde klas tot tien tellen in het Italiaans.

Cursus Italiaans bij KREK in Scherpenzeel

KrekVanaf 11 januari begint bij de stichting KREK in Scherpenzeel de cursus Italiaans voor gevorderden.

De cursus is voor diegenen die zich op vakantie in Italië willen kunnen redden met de meest voorkomende begrippen en zinnen. De cursus is een vervolg op de beginnerscursus, maar kan ook apart worden gevolgd. Om het niveau in te schatten, kan ook een les van de beginnerscursus worden gevolgd en kan overleg plaatsvinden met de docente.