Categorie: "De leeshoek"

Roberto Saviano: ‘De Maffia is niet enkel een Italiaans probleem’

“Literatuur leidt tot visies op het Europa van morgen. Het draagt niet bij aan de interne markt maar aan iets wat belangrijker is: de geest van Europese solidariteit,” zei EP-voorzitter Jerzy Buzek, die woensdagavond de uitreikingceremonie voor de Prijs van het Europese Boek opende. Wij spraken met één van de winnaars, de 31-jarige Italiaanse schrijver en antimaffia-icoon, Roberto Saviano.

De Prijs van het Europese Boek werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De twee winnende boeken zijn “getuigenissen van de mate waarin de strijd voor emancipatie deel uitmaakt van de identiteit van de Europeanen,” zei Buzek. De winnaars zijn de roman ‘Zuivering’ van de Finse schrijfster Sofi Oksanen en het essay ‘De schoonheid en de hel’ van de Italiaan Roberto Saviano.

Het Italiaanse zusje van vroeger

Zusje van vroegerIn ‘Het Zusje van Vroeger’ geeft schrijfster Sandra Di Bortolo, in Nederland geboren en van Italiaanse komaf, ons een kijkje achter de gesloten deuren van een Italiaanse immigrantenfamilie.

Silvana Scaglione, begin veertig, is de jongste uit een gezin met vier kinderen. In Nederland geboren in een Italiaans familie, waar vader het volgens Italiaanse traditie voor het zeggen heeft. Nadat eerst vader en vervolgens moeder overlijdt, ontstaat er een ware aardverschuiving in de hiërarchische verhoudingen binnen de familie. Haar oudste broer Franco wordt sinds het overlijden van vader als hoofd van de familie beschouwd. Dat is een vanzelfsprekendheid waar niemand aan twijfelt. Wanneer ook haar moeder overlijdt komt het leiderschap van Franco op losse schroeven te staan. Het volgzame gedrag van Silvana verandert in gespannen verzet tegen het heersende leiderschap van Franco. De andere broer Matteo en zus Carmen zijn hiervan getuige, maar hebben niet de moed Silvana hierin bij te staan. Silvana gaat de strijd aan met Franco, met alle gevolgen van dien.

Italiaans schrijversduo schrijft geschenkboek 2011

Monaldi & SortiHet Italiaanse auteursduo Monaldi & Sorti schrijft het geschenkboek voor juni 2011, Maand van het Spannende Boek. Motto: Galg en rad.

Rita Monaldi en haar echtgenoot Francesco Sorti hebben zich gespecialiseerd in literaire historische thrillers die zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen van bestaande personen uit het verleden. Het schrijversduo vertrok enkele jaren geleden naar Wenen, omdat in Italië ophef was ontstaan over hun debuutroman Imprimateur. Het Vaticaan kon dit boek niet waarderen en de Italiaanse uitgever van het paar trok zich terug. Monaldi en Sorti geven hun boeken sindsdien niet meer uit in Italië.

Maak ‘Cappuccino na elven’ leesbaar!

Cappuccino-na-elvenIn het dagelijks leven werkt hij als reclametekstschrijver. Daarnaast is Edward Hendriks al jaren bezig met het schrijven van een roman, die hij graag wil uitgeven via het nieuwe uitgeefconcept TenPages.com.

Het toekomstige boek ‘Cappuccino na elven’ gaat over Wessel, die sinds enige tijd in Zuid-Italië als commercieel schrijver van deadline naar deadline leeft. Hij verhuisde naar ‘il bel paese’ om het roer om te gooien, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Plotseling raakt hij betrokken bij een situatie die zijn voorstellingsvermogen ver te boven gaat. Hij zal al zijn creativiteit moeten inzetten om deze ene, écht belangrijke deadline te halen.

Niccolò Ammaniti’s nieuwste feestelijke roman

Laat het feest beginnenBestseller-auteur Niccolò Ammaniti heeft een nieuwe roman gepubliceerd. In Laat het feest beginnen! draait het om de inspiratieloze schrijver Fabrizio Ciba en de stiekeme satanist Saverio Moneta.

Ciba staat voor een dilemma: vluchten naar een Spaans eiland om een nieuwe roman te schrijven of naar het grote feest gaan van vastgoedmagnaat Sasà Chiatti om meer publiciteit voor zichzelf te verwerven?

Antonio Carluccio onthult keukengeheimen

Eerlijk Italiaans van Antonio CarluccioHet nieuwe boek Eerlijk Italiaans van Antonio Carluccio is uit. Het is een verzameling van vijftig jaar culinaire geheimen geworden. De Smaak van Italie sprak met de grootmeester van de authentieke Italiaanse smaak.

Wie in de Italiaanse keuken zoekt naar een (goed)heiligman, komt terecht bij Pellegrino Artusi. Hij geldt als de uitvinder, de smaakmaker, de keurmeester en geniet in binnen- en buitenland een gelijke status als Michelangelo, Verdi of Puccini. Ook voor Antonio Carluccio was Artusi een leermeester maar van een soortgelijke sterrensignatuur wil hij – de bescheidenheid siert de gastronomisch nestor – niets weten. ‘Ik ben gewoon een kok, geen chef of leraar. Dat is een verschil.’

Magirus’ Italiaanse lievelingsrecepten uit 1612

zeldzaam kookboekDonderdag schonken de Vrienden van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam de UvA een Nederlands kookboek uit 1612: het Koock-boek oft Familieren Keuken-boeck van Antonius Magirus.

Waarom is dit zo’n speciaal kookboek?

”Naast het feit dat we maar twee Nederlandstalige kookboeken uit de zeventiende eeuw kennen, valt op doordat het een heel persoonlijk boek is. Magirus spreekt de lezeressen direct aan. Zoals te verwachten, sprak hij in nogal vrouwonvriendelijke termen tegen ‘de vrouwkes’. Dat ze eens aardig moesten zijn voor hun keukenmeiden en dat zij ervoor moesten zorgen dat de mannen graag thuiskwamen. Door eens wat spannender te gaan koken.”

Boek ‘Papi Berlusconi: de media, de vrouwen & de macht’

papi_berlusconiPapi is geschreven door Peter Gomez, Marco Lillo en Marco Travaglio. Gelauwerde en gelouterde Italiaanse journalisten die voor verschillende kranten verslag doen van grote corruptieschandalen, omkopingen en maffiapraktijken.

In het boek ‘Papi Berlusconi’ schetsen zij een gedetailleerd en ontluisterend beeld van de handelswijze van minister-president Berlusconi en zijn entourage. Berlusconi is niet alleen minister-president, maar ook leider van de politieke partij Il Popolo della Libertà, eigenaar van het Italiaans media-imperium Mediaset maar ook een van de eigenaren van de voetbalclub AC Milan.

Project: Italianen geven boek aan onbekende

libriOm het lezen te promoten bedacht Alberto Schiariti het project Leggere, leggere, leggere!. In dat kader gaven vrijdag 26 maart duizenden Italianen een geliefd boek aan een onbekende.

Schiariti hoopt met het project niet alleen het lezen te bevorderen, maar mensen ook door het lezen dichter bij elkaar brengen. Bijna 250.000 mensen hebben zich aangesloten. Om het initiatief te ondersteunen, plaatste de Belgische-Italiaanse Margherita Mazzocchi een oproep op haar blog om in België hetzelfde te doen.

Nieuw boek Ammaniti eerst uitgebracht in Nederland

Niccolò AmmanitiDe Italiaanse bestsellerauteur Niccolò Ammaniti zal zijn volgende boek eerst in Nederland uitbrengen. Een maand later zal het boek in Italië in de winkels liggen.

De schrijver hoopt na de zomer zijn nieuwe novelle af te hebben. Met de primeur voor Nederland wil Ammaniti (43) de groeiende lezersaanhang in ons land eer bewijzen. De Italiaan is het laatste jaar flink in populariteit gestegen in ons land.