Antonio Carluccio onthult keukengeheimen

Eerlijk Italiaans van Antonio CarluccioHet nieuwe boek Eerlijk Italiaans van Antonio Carluccio is uit. Het is een verzameling van vijftig jaar culinaire geheimen geworden. De Smaak van Italie sprak met de grootmeester van de authentieke Italiaanse smaak.

Wie in de Italiaanse keuken zoekt naar een (goed)heiligman, komt terecht bij Pellegrino Artusi. Hij geldt als de uitvinder, de smaakmaker, de keurmeester en geniet in binnen- en buitenland een gelijke status als Michelangelo, Verdi of Puccini. Ook voor Antonio Carluccio was Artusi een leermeester maar van een soortgelijke sterrensignatuur wil hij – de bescheidenheid siert de gastronomisch nestor – niets weten. ‘Ik ben gewoon een kok, geen chef of leraar. Dat is een verschil.’

Het is dan ook aan de Smaakredacteur enkele Carlucciaanse wapenfeiten ter introductie op te lepelen. Antonio Carluccio werd in 1937 in Vietri sul Mare (Salerno) geboren. Met een vader bij de spoorwegen en een moeder met liefde voor de keuken ontstond bij de jonge Antonio een bijzondere fascinatie voor gastronomie en reizen. Het bracht hem in Wenen, waar zijn culinaire carrière min of meer startte, en vervolgens naar Londen, waar hij zich in 1975 als wijnhandelaar vestigde. Hier vond hij de liefde (Priscilla Conran) en hier opende hij een restaurant.

Wanneer Antonio Carluccio in 1982 een kookwedstrijd van The Sunday Times wint, is er geen houden meer aan. De kokende Italiaan – vrolijke ogen, charmante tongval en aanstekelijke passie – weet zich via de televisie en een groot aantal kookboeken in Italiaanse sferen te brengen. Bovendien wordt met de succesvolle keten Carluccio’s Caffès sinds enkele jaren het culinair erfgoed van de ‘meester’ in ere gehouden.

Vijftig jaar na Wenen en dertig jaar na Londen ontmoet De Smaak van Italie Antonio Carluccio in Amsterdam voor een gesprek over koken, koken en nog eens koken. Lees verder in editie 2. Daar vind je ook vier recepten uit het nieuwe boek van Carluccio.

Lees ook:Carluccio’s cucina: eenvoud uit Italië
Lees ook:Britse koffers gesorteerd in Milaan
Lees ook:Italiaans schrijversduo schrijft geschenkboek 2011
Lees ook:Leer Italië al kokenderwijs kennen
Lees ook:Süd-Tirol: culinaire hoogtepunten in berghutten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.