Categorie: "Musica"

Zucchero komt naar Nederland

ZuccheroOp 18 mei volgend jaar komt Zucchero weer naar Nederland voor een concert in het Rotterdamse Ahoy. De Italiaanse zanger, geboren als Adelmo Fornaciari, komt volgende maand tevens met een nieuw album: Chocabeck.

Zucchero is één van de best verkopende artiesten in zijn land en zingt voornamelijk een mix van Italiaanse softrock en ruige blues. De 55-jarige artiest brak in 1985 door in Italië na deelname aan het Festival van Sanremo met het nummer Donne. In Europa kwam zijn doorbraak pas in begin jaren negentig door zijn duet met Paul Young, Senza una Donna.

Tiziano Ferro uit de kast

tiziano_ferroUit de kast komen in een macho-land als Italië is geen kattenpis. De Italiaanse popzanger Tiziano Ferro, in Nederland vooral beroemd vanwege het nummer Xdono, heeft er dan ook lang over gedaan.

Na in therapie te zijn gegaan, vond Tiziano Ferro het tijd om de waarheid niet langer te verhullen. In een interview met het Italiaanse blad Vanity Fair en het dagblad Repubblica laat Ferro weten dat hij homo is. Echt verrassend was dat niet, behalve misschien voor veel vrouwelijke fans. Die zullen hun dromen ietwat moeten bijstellen.

Haags zangtrio nog steeds hit in Italië

‘Le ragazze dello swing’, De meisjes van de swing, de miniserie die deze week op de Italiaanse televisie in première ging. De tweedelige fictie serie vertelt het verhaal van het Trio Lescano. Geboren in Den Haag maar wereldberoemd in het fascistische Italië van de jaren dertig en dat ondanks hun joodse afkomst.

Het eerste dat opvalt als je naar het Trio Lescano luistert is de prachtige samenzang van de drie zusjes. De stijl is de swing van de Amerikaanse Andrew Sisters, maar de techniek van Alexandra, Judith en Kitty Leschan is verfijnder en de stemmen passen nog beter bij elkaar.

Caro Emerald meest gedraaide artiest in Italië

RTL Boulevard laat ons weten dat Caro Emerald een eerste nummer 1-positie te pakken heeft in Italië. Ze is daar de meest gedraaide artiest op de radio met ‘Back it Up’.

Trots schrijft Caro Emerald op haar Twitter dat ze inmiddels ook op de playlist van het Britse BBC2 genoteerd staat. Deze maand verschijnt daar de single ‘Back it up’ en volgende maand haar debuutalbum ‘Deleted Scenes From The Cutting Room Floor’.

Waines: psycho Blues, Siciliaanse nachten en mini pizza’s

waines stuZe klinken modern, maar hebben stevige roots in de southern and blues rock uit de jaren zeventig. Waines, een authentiek trio uit Palermo.

Het begint al met een opmerkelijk detail over de bandsamenstelling: Waines heeft ervoor gekozen om zonder bassist te spelen. De reden hiervan is dat de bandleden geen van allen bas konden spelen, alleen wilden ze niets veranderen aan de huidige line up.

Slash getackeld op podium Italië

Volgens Metalitalia.com verscheen er op een podium in Milaan, waar Slash aan het optreden was, plotseling een onbekend persoon. Dit veroorzaakte nogal wat commotie.

Het incident vond plaats op 10 juni, tijdens het nummer ‘Sweet Child O’ Mine’, en zorgde ervoor dat Slash bijna van het podium viel. De artiest raakte een podium monitor, stopte zijn gitaarspel voor enkele seconden en zette het nummer weer voort. Al met al bracht hij het nummer tot een goed einde.

Dubbeltalent Carmen Consoli lanceert nieuw album

carmen-consoliMet Elettra bevestigt de van oorsprong Siciliaanse Carmen ­Consoli haar reputatie als belangrijkste singer-songwriter van haar generatie. Voortbouwend op het succes van haar vorige cd, Eva contro Eva (2006) baat Consoli opnieuw met zorg het voordeel van haar dubbeltalent uit.

Op zichzelf al fraaie melodieën krijgen op de juiste momenten vleugels omdat de componiste de intenties van de tekstdichter tot in de finesse overziet.  Die teksten zijn trouwens meesterwerkjes van suggestieve ­poëzie.Denk bijvoorbeeld aan de zinsnede: ‘Il meteo informa che quest’­anno primavera tarderà’ – het weerbericht verkondigt dat het voorjaar zich dit jaar verlaat – uit ‘Perturbazione Atlantico’: een vrouw wordt aangespoord niet te wanhopen als de lente op zich laat wachten omdat haar planten echt geen uiterste houdbaarheidsdatum hebben.

Concert Claudio Baglioni in Nederland

claudio baglioniEchte Claudio Baglioni fans kunnen hun hart ophalen, want er staat weer een Claudio Baglioni concert gepland! Op donderdag 22 april 2010 zal Claudio Baglioni optreden in de Melkweg Amsterdam.

De bekendheid van de Italiaanse zanger Claudio Baglioni heeft de grenzen van Italië ruim overschreden, toch is hij in Nederland vrijwel onbekend. Maar ieder die geïnteresseerd is in Italiaanse muziek zal ongetwijfeld zijn naam kennen. En wie zijn zangstem kent, zullen er zeker van onder de indruk zijn. Het is niet eens nodig alle woorden die hij zingt letterlijk te begrijpen, hij raakt je alleen al door naar zijn stem te luisteren en het voelt alsof je weer even in Italië bent.

Zomerconcert van Bocelli in Toscane

bocelli

Een keer per jaar wordt de rust in het Toscaanse stiltegebied rondom Lajatico verbroken. Andrea Bocelli geeft dan zijn zomerconcert. Dit jaar helaas voor de laatste keer.

Ook dit jaar keert Andrea Bocelli terug naar zijn geboortedorp Lajatico om op 25 juli zijn laatste zomerconcert op deze plek te geven. Tussen de open velden van Lajatico, op een hoge heuvel wordt het Teatro del Silenzio opgebouwd. Hier heb je niet alleen een fantastisch uitzicht op de omgeving maar beleef je ook een concert dat zijn weerga niet kent. Het theater ligt in the middle of nowhere en de auto dient geparkeerd te worden op een van de omliggende akkers.

Italiaanse jazz bij Jazz Hall ’72 te Gorinchem

chicagostompers

De Gorcumse jazzclub Jazz Hall ’72 haalt zondag 28 februari een in heel Europa beroemd jazzorkest naar Gorinchem: de Chicago Stompers.

Dankzij sponsoring van de Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost is het gelukt om de Chicago Stompers uit Italië naar de Arkelstad te halen. Dit orkest met leden tussen de 18 en 26 jaar is het jongste ‘Hot Jazz ‘orkest van Europa. Het optreden in Gorinchem is hun eerste optreden in Nederland. Zij brengen een repertoire uit de roemruchte jaren twintig en dertig.