Categorie: "Arte"

Valkenburg verwelkomt straattekenfestival

Francesco ValloneZo’n vijftig kunstenaars uit Amerika en Europa werpen zich zaterdag en zondag op de Valkenburgse grond voor het derde internationale straattekenfestival Colours of Valkenburg.

Colours of Valkenburg is het enige straattekenfestival in Nederland. Streetpainting, krijtkunst of straattekenen is een uit Italië overgewaaide kunstvorm waarbij de bestrating dienst doet als schildersdoek. De met pastelkrijt gecreëerde kunstwerken worden na afloop blootgesteld aan de elementen en verdwijnen binnen enkele weken uit het straatbeeld.

Kunstpolitie waakt over Italiaanse schatten

In het Colosseum in Rome presenteerde de Italiaanse politie afgelopen vrijdag meer dan driehonderd archeologische voorwerpen, die afkomstig zijn uit oude graftombes en via helers op de zwarte markt terecht zijn gekomen.

Geschat wordt dat de waarde van de voorwerpen rond de vijftien miljoen euro ligt. Onder de voorwerpen waren onder andere Etruskische vazen, bronzen beelden uit Sardinië en fresco’s uit de Romeinse stad Pompeii.

Gestolen kunst teruggevonden in Italië

Foto ANSA

De Italiaanse politie heeft veertien gestolen schilderijen en beeldhouwwerken met een geschatte waarde van 30 miljoen euro teruggevonden. Twee vermoedelijke helers zijn opgepakt.

De kunst werd aangetroffen tijdens een inval in een boerderij nabij Rome in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het gaat om werken van onder anderen George Grosz, Wassily Kandinsky und Lucio Fontana. De politie was de bende kunstdieven op het spoor gekomen na de diefstal van de werken uit een woning in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. (de Volkskrant, ANSA.it)

Italiaanse beeldengroep naar Nederland

Foto De SwollenaerDe gemeente Zwolle en de provincie Overijssel proberen een beeldengroep van de voor de Overijsselse geschiedenis belangrijke Joan Derk van der Capellen tot den Pol naar Zwolle te krijgen, meldt de Swollenaer.

Een bruikleen van de beeldengroep van Joan Derk van der Capellen tot den Pol door Museo Pietro Canonica in Rome aan Zwolle is bespreekbaar, blijkt uit contacten van de Nederlandse Ambassade in Italië met het museum. Voordat er een officieel bruikleenverzoek bij het museum in Rome wordt ingediend, wil Zwolle nu duidelijkheid hebben over de praktische haalbaarheid van de terugkeer van de beeldengroep in de stad.

Gestolen Van Goghs in handen Italiaanse maffia

GezichtDe Italiaanse maffia lijkt echt overal een vinger in de pap te hebben. Twee schilderijen van Vincent van Gogh, die in 2002 uit het Van Gogh Museum werden ontvreemd, zijn waarschijnlijk in handen van de Camorra.

Onderzoek van de Italiaanse politie wijst uit dat de werken in opdracht van de maffia zijn gestolen. Twee Nederlanders zijn na de inbraak gearresteerd en veroordeeld tot celstraffen van ruim drie jaar. Zij hebben altijd ontkend. Als zij inderdaad verantwoordelijk waren voor de diefstal, dan deden ze waarschijnlijk dat in opdracht van de maffia.

Italiaanse onderzoekers willen Leonardo da Vinci opgraven

Mona-LisaItaliaanse onderzoekers willen een mysterie oplossen: wie is de Mona Lisa? Daarvoor moeten ze wel even Leonardo opgraven.

Al eeuwen verbazen mensen zich over het schilderij Mona Lisa. Die opmerkelijke glimlach, die priemende ogen, die gekke achtergrond, iedereen vraagt zich af waar hij nu eigenlijk naar kijkt. Heel lang al bestaat het vermoeden dat Leonardo da Vinci met het portret van een vrouw vooral zichzelf heeft geschilderd.

Grote expositie Caravaggio in Rome

De FruitmandBijna het volledige werk van de Italiaanse schilder Caravaggio is dit jaar te zien tijdens een tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale, de oude paardenstallen van het presidentieel paleis, in Rome.

Voor het eerst zal een dertigtal werken, alleen doeken die zeker aan de meester worden toegeschreven, samen te zien zijn. Op deze manier herdenkt Italië dat Michelangelo Merisi da Caravaggio vierhonderd jaar geleden op het strand van Porto Ercole aan malaria of een griepvirus bezweek.

Politie vindt kunstcollectie van ex-baas Parmalat

monetDe Italiaanse politie heeft in twee woningen in de buurt van Parma schilderijen ter waarde van 100 miljoen euro aangetroffen.

De negentien kostbare kunstwerken lagen in geheime opslagplaatsen van Calisto Tanzi. Hij is de oprichter van het zuivelconcern Parmalat, dat in 2003 bijna failliet ging door boekhoudfraude. Tanzi werd vorig jaar voor zijn rol in het schandaal veroordeeld tot tien jaar cel. Deze week ontkende hij nog dat hij een kunstcollectie voor de fiscus verborgen hield.

Prachtige ‘lichtkunst’ in Turijn

Luci d'artista Via PO 2

Luci d’Artista

Een stad die graag tijdelijke kunst steunt is Turijn. Tevens de thuisstad van openlucht tentoonstellingen en verschillende museums van wereldklasse. De museumkaart van Turijn geeft je toegang tot meer dan 120 plekken in en rondom de stad. Luci d’Artista is een lichtinstallatieproject in de wintertijd waar wereldbekende schilders en beeldhouwers aan meewerken. Turijn is trouwens ook trots op zijn billboards, welke vaak tot ware kunstwerken worden getransformeerd en gebouwen doen opfleuren.

Italiaanse graffiteurs moeten voor straf eigen muren bespuiten

graffiti_vigonzaDe burgemeester van Padua kwam tot een briljant idee om graffiteurs aan te pakken. Hij draagt hen op een maand lang de graffiti na te maken op de muren van hun eigen huis, náást het betalen van de boete.

De burgemeester, Nunzio Tacchetto, gelooft dat dit de graffiteurs ervan weerhoudt in de toekomst graffiti te spuiten op publieke gebouwen. Samen met zijn collega’s probeert hij deze regel er momenteel doorheen te krijgen. Ook zijn ze van plan burgers die graffiteurs verklikken bij de politie te belonen. Recentelijk nog werd het treinstation van Padua dusdanig ondergespoten dat de gemeenschap voor hoge kosten opdraaide.