Gestolen Van Goghs in handen Italiaanse maffia

GezichtDe Italiaanse maffia lijkt echt overal een vinger in de pap te hebben. Twee schilderijen van Vincent van Gogh, die in 2002 uit het Van Gogh Museum werden ontvreemd, zijn waarschijnlijk in handen van de Camorra.

Onderzoek van de Italiaanse politie wijst uit dat de werken in opdracht van de maffia zijn gestolen. Twee Nederlanders zijn na de inbraak gearresteerd en veroordeeld tot celstraffen van ruim drie jaar. Zij hebben altijd ontkend. Als zij inderdaad verantwoordelijk waren voor de diefstal, dan deden ze waarschijnlijk dat in opdracht van de maffia.

Dit stelt Giovanni Nistri, hoofd van het Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale, de politie-eenheid die zich in Italië bezighoudt met de bescherming van cultureel erfgoed. Volgens hem zijn er ‘belangrijke aanwijzingen die het vermoeden rechtvaardigen dat leden van de Napolitaanse Camorra betrokken waren bij de diefstal en het daaruit volgende bezit van de twee schilderijen’.

De schilderijen ‘De gereformeerde kerk van Nuenen’ en ‘Gezicht op het strand van Scheveningen’, met een geschatte waarde van vier miljoen euro, werden eind 2002 ‘s nachts gestolen. De daders waren een ladder opgeklommen en hadden zich met mokers via een raam een weg gebaand naar de eerste verdieping van het museum.

Voor advocaat Nico Meijering, die één van de twee Nederlandse verdachten tijdens de rechtszaak bijstond, komt het nieuws over mogelijke maffiabetrokkenheid als een verrassing. Maar het is voor hem geen reden om heropening van de zaak te vragen: ”In opdracht van wie de schilderijen zijn gestolen zijn, maakt de zaak voor mijn cliënt niet anders.”

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Amsterdam laat weten dat het onderzoek naar de vermiste Van Goghs nog steeds niet is afgesloten: ”Het is uiteraard de bedoeling dat de stukken weer terugkomen waar ze horen. Dit houdt in dat als er tips binnenkomen, deze onderzocht worden. Dat de Camorra achter de opdracht zou zitten, is ons onbekend.”

De dieven, die inmiddels weer op vrije voeten zijn, werden indertijd naast een celstraf ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 350.000 euro aan het Van Gogh Museum. Tot dusver is slechts een deel van dat bedrag betaald.

Het Van Gogh Museum heeft 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot het terugvinden van de doeken.

Bron: Het Parool

Lees ook:Eerste Van Gogh-tentoonstelling in Italië
Lees ook:Politie vindt kunstcollectie van ex-baas Parmalat
Lees ook:Italiaanse opdrachtgever voor Rembrandt
Lees ook:Italiaanse brandstofdief veroordeeld
Lees ook:Definitief levenslang voor camorra-bazen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.