Kunstpolitie waakt over Italiaanse schatten

In het Colosseum in Rome presenteerde de Italiaanse politie afgelopen vrijdag meer dan driehonderd archeologische voorwerpen, die afkomstig zijn uit oude graftombes en via helers op de zwarte markt terecht zijn gekomen.

Geschat wordt dat de waarde van de voorwerpen rond de vijftien miljoen euro ligt. Onder de voorwerpen waren onder andere Etruskische vazen, bronzen beelden uit Sardinië en fresco’s uit de Romeinse stad Pompeii.

De vangst is het resultaat van een groot internationaal onderzoek dat werd geleid door een speciale eenheid van de Italiaanse politie: de ‘Carabinieri for the Protection of Cultural Heritage’. Die ‘kunstpolitie’ is een elitekorps dat waakt over de vele kunstschatten die Italië rijk is.

Correspondent Andrea Vreede begeleidde de kunstpolitie onlangs op een patrouille in Cerveteri, ten noordwesten van Rome. Archeologen hebben daar Etruskische grafheuvels gevonden. Die worden door grafrovers geplunderd, waarna de kunstschatten op de zwarte markt belanden.

Database

De eenheid speurt 24 uur per dag naar verdwenen kunst en geniet vanwege haar succesvolle opereren aanzien in de hele wereld. In de 41 jaar van haar bestaan heeft de eenheid een database opgebouwd met meer dan een miljoen gestolen kunstvoorwerpen uit de hele wereld.

De dienst telt driehonderd leden die nauw samenwerken met Interpol. Mede door de enorme database wordt de eenheid na iedere grote kunstroof, waar ook ter wereld, direct om hulp gevraagd. De kennis van de speciale agenten over de kanalen die kunstdieven, grafrovers, handelaars en verzamelaars gebruiken, is gewild.

Bron: NOS

Lees ook:Oud Grieks zilverwerk tentoongesteld in Rome
Lees ook:Italië introduceert gezondheidskaart voor huisdieren
Lees ook:Terminal voor vluchten naar VS en Israel
Lees ook:Cosmeticabedrijf onthult nieuwe pompdispenser in Italië
Lees ook:Vijf terreurverdachten opgepakt in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.