Italiaanse beeldengroep naar Nederland

Foto De SwollenaerDe gemeente Zwolle en de provincie Overijssel proberen een beeldengroep van de voor de Overijsselse geschiedenis belangrijke Joan Derk van der Capellen tot den Pol naar Zwolle te krijgen, meldt de Swollenaer.

Een bruikleen van de beeldengroep van Joan Derk van der Capellen tot den Pol door Museo Pietro Canonica in Rome aan Zwolle is bespreekbaar, blijkt uit contacten van de Nederlandse Ambassade in Italië met het museum. Voordat er een officieel bruikleenverzoek bij het museum in Rome wordt ingediend, wil Zwolle nu duidelijkheid hebben over de praktische haalbaarheid van de terugkeer van de beeldengroep in de stad.

Beelden moeten imago opkrikken

Vragen die dan beantwoord moeten worden zijn op welke plek in Zwolle de beelden het best tot hun recht komen en hoe de beelden een inspirerende bijdrage kunnen leveren aan het imago van Zwolle, Overijssel en Rome. Burgemeester en wethouders van Zwolle stellen een bedrag van 27.500 euro beschikbaar om tot een eerste aanzet te komen die wordt samengevat in een ‘inspiratiedocument’. De terugkeer van de beeldengroep moet een breedgedragen initiatief zijn.

De beeldengroep was bedoeld voor het praalgraf van Joan Derk van der Capellen tot den Pol. De in 1784 in Zwolle overleden patriot speelde een vooraanstaande rol in de landelijke politiek in de tweede helft van de achttiende eeuw. De beeldengroep die de Italiaanse kunstenaar Guiseppe Cerracchi na de dood van Van der Cappellen in opdracht maakte voor een praalgraf heeft destijds geen plek in Zwolle gekregen.

Lees ook:Toeristen jatten wat af in Rome
Lees ook:Ex-Benetton-fotograaf toont Italianen
Lees ook:Inquisitie-expositie in Rome
Lees ook:Italië opent maffia museum
Lees ook:Italië krijgt Romeinse muurschildering terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.