Categorie: "Het weer"

Italië getroffen door zware regenval

veneto_alluvione

Ook Italië gaat gebukt onder hevige regenval en niet zonder gevolgen. Door het noodweer zijn in Veneto honderden mensen geëvacueerd en meer dan 150.000 dieren verdronken.

Ook de hele oogst van tabak, groenten en fruit werden vernietigd, alsmede tal van kassen en champignonteelt. De zuidelijke provincie Salerno werd het hardst getroffen. De slechte weersomstandigheden brachten opnieuw ellende naar Italië op woensdag, nadat het was verwoest door overstromingen van vorige week.

Drie doden Italië door noodweer

emergenza-maltempo-veneto-situazione-difficileIn Italië was gisteren sprake van overstromingen, aardverschuivingen, versperde wegen en uitgevallen veerverbindingen. De laars zat vol met water.

Vooral Noord-Italië kampt al twee dagen met hevige regenval, rukwinden en aardverschuivingen. Een trein ontspoorde en veroorzaakte enkele gewonden. In Vincenza, de zwaarst getroffen regio, was er vandaag geen school. De ferrydiensten naar de eilanden voor de kusten van Napels en Sicilië zijn voorlopig geschrapt wegens hevige rukwinden.

Eerste sneeuwvlokken Italië

italia-sotto-la-neveTerwijl de eerste sneeuwvlokken hier nog niet zijn neergedaald, zorgde een koufront in Noord-Italië dit weekeinde voor de eerste sneeuwbuien.

Vooral de regio Friuli-Julisch Venetië kreeg het flink te verduren. De sneeuwgrens zakte hier tot op 1200 meter. In Ligurië en Lombardije zakte de sneeuwgrens tot 1400 meter hoogte. In de omgeving van Triëst deden rukwinden met snelheden van meer dan 100 kilometer per uur er nog een schepje bovenop.

Noodweer Italië zorgt voor doden

PioveNoodweer heeft vandaag in Italië aan drie mensen het leven gekost. De slachtoffers zaten in een auto, die in Prato in een ondergelopen viaduct terechtkwam en kopje onder ging. Duikers ontdekten de auto.

Prato is een industriestad ten noorden van Florence. De slachtoffers waren van Chinese afkomst. In de textielindustrie van Prato werken veel Chinezen. Het noodweer trof maandag en dinsdag Toscane en het noordelijker gelegen Ligurië. Straten liepen onder, bomen en hoogspanningskabels begaven het en zeker een huis stortte in. Bekijk ook de video.

Bron: Euronews.com, Nieuws.nl

Al sneeuw in Italië

MontBlancDe eerste sneeuwvlokken zijn hier nog niet gesignaleerd. In Italië wel, meldt dagblad De Gelderlander. Er is daar voor het eerst deze herfst sneeuw gevallen. Op de hoogste berg, de Mont Blanc, daalden de temperaturen tot min 10 graden.

De sneeuw viel vooral in de regio’s Aostadal en Trentino-Zuid-Tirol. Bergpassen zijn gesloten. In lager gelegen gebied was er sprake van overvloedige regenval. De provincies Venetië en Vicenza zijn getroffen door overstromingen. In het zuiden van Italië is de zee onstuimig door de sterke wind. Veerboten van Sicilië naar eilandjes in de buurt zijn uit de vaart genomen.

Noodweer in Italië eist twee levens

Un albero secolare abbattuto dalla tromba d'aria nel veroneseHet noodweer sloeg vandaag toe in Noord-Italië. Italiaanse media meldden dat zeker twee mensen hierbij om het leven zijn gekomen.

Een 49-jarige Italiaan kwam om in Zimella bij Verona toen door het noodweer een muur omviel die de man trof. Iets verder noordelijk in Faedo stortte een man van een weggetje, waarvan de grond doorweekt was, in een afgrond en stierf.

Italië gebukt onder hittegolf

TopNews

Een stedentrip naar Rome is meestal niet zo geslaagd in de hete zomermaanden. Momenteel kampt Italië met een hittegolf en in de hoofdstad kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. Dit betekent: hete smog inademen.

Italië heeft al dagen last van de warmte en het wordt alleen maar erger. De hitte gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Italiaanse huisartsen moeten zieken en bejaarden daarom goed in de gaten houden om een massale ziekenhuisopname de voorkomen. Italiaanse meteorologen denken dat de extreme warmte het gevolg is van klimaatverandering. Steeds vaker stroomt er hete lucht uit de Sahara binnen via Libië.

Italiaans dorp in tweeën gescheurd (video)

Het Zuid-Italiaanse bergdorp Maierato is getroffen door een aardverschuiving. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Een grote modderstroom kwam de berg afgeschoven en scheurde het dorp bijna in tweeën. Huizen verdwenen compleet onder de modder, de stroom viel uit en duizenden mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Als door een wonder is niemand gewond geraakt.

Evacuaties Zuid-Italië na aardverschuivingen

Maltempo/ S. Fratello sta 'scivolando', alcune case distrutteIn Zuid-Italië zorgen hevige regenval en aardverschuivingen voor grote overlast. Vooral de regio’s Calabrië en Sicilië zijn getroffen. Nu worden opnieuw duizenden mensen geëvacueerd.

Door aanhoudende regenval worden in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië honderden huizen bedreigd. Afgelopen nacht werd begonnen met het in veiligheid brengen van de ruim 2.300 inwoners van het dorp Maierato. Ze werden overgebracht naar de politieschool en naar een sporthal in een nabijgelegen dorp.

Eeuwige stad bedekt met dikke sneeuwlaag

neve roma 1986Het oude centrum van Rome is vrijdag bedekt onder een zeldzame laag sneeuw. Het is voor het eerst sinds 1986 dat er zoveel sneeuw is gevallen.

Het wereldberoemde Colosseum en het naastgelegen Forum Romanum zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Het verkeer in de Italiaanse hoofdstad is door de sneeuwlaag van 3 centimeter chaotisch en sommige bussen rijden niet. De twee vliegvelden Fiumicino en Ciampino ondervinden weinig hinder.