Oud Grieks zilverwerk tentoongesteld in Rome

MorgantinaEen verzameling oud Grieks zilverwerk uit de derde eeuw voor Christus wordt in Rome tentoongesteld nadat de kunstvoorwerpen waren teruggegeven door het Metropolitan Museum in New York.

Het gaat om zestien zilveren voorwerpen -twee kommen, een mok met twee oren, borden en drinkbekers- die met gouden details zijn afgewerkt. Ze zijn door het museum in New York teruggegeven na een intensieve Italiaanse campagne tegen de illegale handel in kunstvoorwerpen.

Volgens deskundigen vormt het zilverwerk een van de belangrijkste hellenistische verzamelingen uit Sicilië. De kunstvoorwerpen staan bekend als de ‘Morgantina Schat’, naar de oude Griekse nederzetting waar ze zijn opgegraven, in de buurt van wat nu de Italiaanse stad Aidone is.

Angelo Bottini, hoofd archeologie in Rome, zei dat de voorwerpen waarschijnlijk door verschillende kunstenaars zijn vervaardigd en verschillende functies hadden. Sommige, zoals de grote kommen met voetjes in de vorm van maskers, werden mogelijk gebruikt om tijdens de maaltijd wijn met water te mengen; andere, zoals de borden, werden waarschijnlijk bij ceremonies gebruikt.

De antiquiteiten worden vanaf zaterdag twee maanden tentoongesteld in het Museo Nazionale Romano in de Italiaanse hoofdstad. Daarna gaat de verzameling naar Sicilië.

Italië voert een intensieve campagne om antiquiteiten terug te krijgen die uit het land geroofd zouden zijn en wereldwijd aan musea zouden zijn verkocht. Op deze wijze heeft het land tientallen Romeinse, Griekse en Etruskische voorwerpen teruggekregen van musea als het Metropolitan Museum en het in Californië gevestigde J. Paul Getty Museum.

Bron: Trouw

Lees ook:Italië opent maffia museum
Lees ook:Stedentrip: Rome, Florence en Milaan
Lees ook:Kunstpolitie waakt over Italiaanse schatten
Lees ook:Gestolen Van Goghs in handen Italiaanse maffia
Lees ook:Grote expositie Caravaggio in Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.