Hitler wilde Lijkwade van Turijn roven

Foto - Jim LinwoodDe nazi’s zouden plannen gehad om de Lijkwade van Turijn te roven. Dat beweert een benedictijnse historicus.

De bewering kwam tot stand op basis van documenten van de toenmalige aartsbisschop van Turijn, kardinaal Maurilio Fossati (1931-1965). Hieruit blijkt dat hij vreesde dat Adolf Hitler de relikwie in bezit wilde krijgen, zegt Andrea Davide Cardin in een interview met het Italiaanse tijdschrift ‘Diva e donna’. Zo zouden de nazi-leiders bij het bezoek van Hitler aan Italië in 1938 “ongewone en hardnekkige” vragen hebben gesteld naar het legendarische linnen en zijn bewaarplaats.

De overbrenging in 1939 van de relikwie van Turijn naar de Zuid-Italiaanse benedictijnenabdij Monte Vergine in 1939 gebeurde formeel uit vrees voor een bombardement van Turijn. De ware reden is mogelijk geweest de lijkwade uit handen van de nazi’s te houden, aldus Cardin, die ook directeur is van de Nationale Bibliotheek Monte Vergine.

De opmerkelijke belangstelling van de Duitsers tijdens het bezoek van Hitler alarmeerden het toen in Italië regerende koningshuis van Savoye en het Vaticaan. Het linnen met de mysterieuze afbeelding van een gekruisigde werd uiteindelijk door bemiddeling van Giovanni Battista Montini, de latere paus Paulus VI, in een geheime missie via Rome naar Monte Vergine gebracht en daar verstopt onder een kooraltaar.

Toen bij de inspectie in 1943 de Duitse Wehrmachtsoldaten de abdij onderzochten, verzamelden volgens Cardin de monniken zich voor gebed rondom het betreffende altaar. Daarop had de bevelvoerend officier bevel gegeven om de dienst niet te verstoren. Pas na het einde van de monarchie in Italië, werd de lijkwade op 29 oktober 1946 in stilte weer naar Turijn teruggebracht.

Het linnen, dat door gelovigen wordt vereerd als de lijkwade van Jezus, is na tien jaar voor het eerst weer van 10 april tot en met 23 mei in het openbaar te bezichtigen. Op 2 mei wil paus Benedictus XVI als pelgrim afreizen naar de relikwie in Turijn.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Lees ook:Weer onderzoek naar lijkwade van Turijn
Lees ook:Lijkwade Turijn blijkt vervalst
Lees ook:Politie arresteert 16 jonge neo-nazi’s
Lees ook:Bloemenbedankje op kletsnatte Sint Pieter
Lees ook:Bloemenbedankje van de Paus is welgemeend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.