Niemand heeft zin in Italië’s 150ste verjaardag…

it-lgflagDe Italiaanse eenheidsstaat bestaat volgend jaar 150 jaar, maar niemand lijkt meer zin te hebben het heuglijke feit te vieren.

Volgende week zal de oude president Giorgio Napolitano op de kade van Genua staan om te herdenken dat de volksheld Giuseppe Garibaldi daar in 1860 vertrok met zijn legertje van duizend roodhemden om de Bourbons uit Zuid-Italië te gooien, het meest heroïsche deel van de Italiaanse eenwording. Het moest het startschot voor een jaar feestelijkheden worden. Maar wie zullen er nog meer op de kade staan?

De liefde voor vrijheidsstrijder Garibaldi is gedoofd. Hij is zelfs omstreden. Voor de steeds machtiger wordende Lega Nord is hij een ‘verrader’, ‘een vrijmetselaar’ en ‘vijand van de kerk’. Met de Lega Nord, die Italië wil opdelen, in de regering en een premier die dagelijks laat weten de grondwet te willen veranderen, is elk soort viering van nationale waarden een hachelijke onderneming geworden.

De organisatie van de 150ste verjaardag kreeg bewust een laag profiel, maar inmiddels is het zo laag dat de huidige vaders en moeders des vaderlands er niets meer mee van doen willen hebben. Carlo Azeglio Ciampi, oud-president, maar ook ex-verzetsstrijder, is opgestapt als voorzitter van het organisatiecomité. Officieel vanwege zijn hoge leeftijd, maar iedereen weet beter. Deze week volgden andere grote namen uit het comité, zoals de schrijfster Dacia Maraini.

‘Onduidelijkheid over bedoeling en richting’, heet officieel de reden van het protest. Maraini zegt het duidelijker: “Ze willen de geschiedenis van de eenwording herschrijven naar inzicht van de Lega Nord.” Die partij ziet de eenheidsstaat als een grote vergissing. De Lega wil juist ‘de rijkdom aan verschillen’ onderstrepen. Vervelend voor Ciampi was ook dat er weinig geld loskwam voor de verschillende educatieve programma’s, maar des te meer voor bouwprojecten die er in naam van de viering mochten komen.

“Niemand heeft er meer zin in onze nationale verjaardag te vieren, er is geen geld en geen atmosfeer”, vatte schrijver Corrado Augias het samen. Anderen menen dat die atmosfeer er nooit is geweest. Behalve de Lega Nord is er ook de vijandigheid van de Rooms-Katholieke Kerk, die bijna haar hele grondgebied kwijtraakte aan het nieuwe Italië. Nationale gevoelens zijn altijd zwak gebleven; de staat is voor de gemiddelde Italiaan nog steeds een vijand. De oude slogan ‘Italië is gemaakt, nu de Italianen nog’, geldt nog altijd.

Bron: BNDeStem.nl

Lees ook:Vier ministers voor Lega Nord
Lees ook:Feitjes over het kabinet Berlusconi
Lees ook:Italië ziet Islamitische schoonmakers als bedreiging
Lees ook:Omstreden Lega Nord-burgemeester toch geen minister
Lees ook:Even voorstellen: de nieuwe Italiaanse regering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.