Woede om ‘maffia-executie’ Italiaanse burgemeester

Angelo VassalloDe moord op een Italiaanse burgemeester door vermoedelijke maffia-gangsters wordt door nationale politici veroordeeld als een “directe aanval op de staat”.

Angelo Vassallo stond bekend om zijn harde standpunten tegen georganiseerde misdaad. Het zou de eerste keer in dertig jaar zijn dat een dergelijke executie plaatsvond. De politie vermoedt dat Vassallo (57) neergeschoten werd door de Camorra, de maffia van Napels, wegens zijn inzet voor milieuzaken en zijn strijd tegen gesjoemel bij bopuwprojecten. De georganiseerde misdaad is op beide terreinen zeer actief.

Het lichaam van de burgemeester werd gevonden in zijn wagen in een zijstraatje van Pollica, een stadje ten zuiden van Napels. De man was negen keer van dichtbij neergeschoten.

“Geen crisis in maffia”

Walter Veltroni, de centrum-linkse oppositieleider in Italië, ziet in de bloederige aanslag alvast het bewijs dat de beweringen van de regering-Berlusconi als zou de Italiaanse maffia na vele arrestaties op apegapen liggen, op niks gebaseerd zijn. “Een gebeurtenis zoals deze toont dat de misdaad even sterk staat als voorheen. Het is fout om te denken dat de maffia zich in een crisis bevindt.”

Hoewel maffia-moorden wel vaker voorkomen, is het volgens maffia-spotters de eerste keer sinds 1980 dat criminelen een burgemeester liquideren in Italië.

Stil protest

Naast de politici toont ook de plaatselijke bevolking zich woedend over de terreurdaad. Winkeliers in Vassallo’s thuishaven hielden gisteren alle zaken en luifels gesloten in een daad van stil protest tegen de gewelddadige actie.

Bron: HLN

Lees ook:Grote demonstratie tegen Napolitaanse maffia
Lees ook:Italiaanse bisschoppen trekken ten strijde tegen de maffia
Lees ook:Maffia profiteert van crisis Italië
Lees ook:Meest gezochte maffiabaas opgepakt
Lees ook:Berlusconi wil Italië in 2013 maffiavrij hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.