Italië hoopt op gletsjers

Po Valley Italy

Omdat de Po-vallei erg afhankelijk is van water en hier dé rijststreek van Europa ligt, hoopt Italië vurig op de gletsjers in de Italiaanse Alpen. Met deze wetenswaardigheid komt De Morgen.

De Po-vallei wordt de broodmand van Italië genoemd. Al sinds de Middelleeuwen bezit de streek een machtig irrigatiesysteem. Kanalen verspreiden het water van de Po en andere rivieren over het grootste deel van de vallei. Hierdoor is Italië de grootste rijstproducent van Europa geworden. In dit gebied eet de bevolking dan ook risotto in plaats van pasta.

Bakermat

Naast rijst produceert de streek ook soya, maïs en tarwe. De abdij van Lucedio in de regio van Piemonte werd in 1123 door monniken gesticht en is de bakermat van de Italiaanse rijstproductie. Al meer dan twee eeuwen lang is het landgoed in handen van verschillende Italiaanse aristocraten, waaronder prins Camillo Borghese, de schoonbroer van Napoleon.

Gletsjers

Voor de rijst is het water van groot belang. Dat water haalt de Po-vallei uit de gletsjers in de Alpen. In de toekomst zullen de gletsjers zoals elders in de wereld krimpen. Daarnaast zal er minder neerslag vallen in de vallei, terwijl de temperatuur zal stijgen. Dat kan de watertoevoer van de Po onderbreken, een drama voor de bevolking in de vallei. (dm)

Lees ook:Ook een beetje Italië: Pont du Gard
Lees ook:Italianen demonstreren tegen Ethiopische megadam
Lees ook:Noord-Italië ‘unplugged’
Lees ook:Mosselsoep uit Puglia
Lees ook:Italiaanse prins lanceert eigen kledinglijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.