Italianen demonstreren tegen Ethiopische megadam

omo river kenyaVandaag protesteerden demonstranten bij het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome tegen de bouw van een ‘Ethiopische megadam’.

De controversiële hydro-elektrische stuwdam heet de Gibe III. De Italiaanse regering wil maar liefst €250 miljoen bijdragen aan de bouw van deze dam in Ethiopië. De reuzendam zal het bestaan verwoesten van ten minste acht verschillende inheemse stammen die in de lage Omo vallei leven. Deze vallei staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Gibe III, die gebouwd wordt door de Italiaanse firma Salini Costruttori, met materieel van het Amerikaanse bedrijf Harsco Corporation, zal de natuurlijke overstromingscyclus van de Omo rivier in Ethiopië compleet verstoren. De inheemse volken die in de lage Omo vallei leven zijn voor hun bestaan afhankelijk van de periodieke overstromingen van de rivier. Zij zijn niet gevraagd naar hun mening over de dam.

Een lid van de Kwegu, een jager-verzamelaarstam, zei: “Wij zijn afhankelijk van de vis, net als van ons vee. Als de overstromingen van de Omo uitblijven, gaan wij dood”.

De Omo rivier is de belangrijkste bron van Lake Turkana in Kenia. Dit grote meer is van levensbelang voor meer dan 300.000 Kenianen. Vertegenwoordigers van de Keniaanse organisaties ‘Friends of Lake Turkana’ en ‘The Daughter of Mumbi’ hebben vandaag meegelopen met de demonstranten in Rome.

Vermoed wordt dat de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, op het punt staat de Ethiopische regering een lening aan te bieden voor de constructie van de Gibe III dam. Als hij dat doet, dan negeert hij de wereldwijde protesten en bezorgdheid over de sociale gevolgen en de milieueffecten van de dam, en de adviezen van meerdere Italiaanse NGO’s.

Vorige maand stuurde een groot aantal Italiaanse NGO’s een gezamenlijke brief aan de minister waarin zij hem met klem verzochten het Gibe III project niet te ondersteunen, aangezien deze ‘de voedselvoorziening van een half miljoen mensen in gevaar zou brengen’. Verder staat er in de brief: ‘Ons land heeft de politieke plicht om de rechten van de meest bedreigde inheemse volksstammen te waarborgen en te bevorderen…dit is vastgelegd in de VN-verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken, waar Italië medeondertekenaar van is.’

Het contract met het Italiaanse bouwbedrijf Salini Costruttori werd getekend zonder mededinging van concurrenten, wat in strijd is met de Ethiopische wetgeving. Het bedrijf begon al met de bouw twee jaar voordat het Ethiopische Milieubeschermingsbureau toestemming verleende aan het project.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei, “De Gibe III dam zal het einde betekenen van de inheemse volksstammen in de lage Omo vallei. Italië moet hier niet aan meewerken.”

Bron: Survival

Lees ook:Italië hoopt op gletsjers
Lees ook:Doden door slecht weer in Italië
Lees ook:Nederlands bedrijf beschermt dam Venetië
Lees ook:Italië ziet Islamitische schoonmakers als bedreiging
Lees ook:Treinongeval Noord-Italië veroorzaakt 11 doden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.