Italië verplicht milieuvriendelijke boodschappentasjes

sacchetto-bioIn tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is, worden in Italië de supermarktboodschappen steevast vervoerd in kleine plastic boodschappentasjes. Maar dat behoort binnenkort tot het verleden.

Vanaf januari maken de plastic tasjes plaats voor biologisch afbreekbare tasjes. Maar aan het gemopper te horen, is de klant nog niet om. De nieuwe, ecologische en dus milieuvriendelijke boodschappentas brengt een aantal problemen met zich mee. Allereerst is de bioshopper vaak kleiner dan de gewone plastic zak, ten tweede schijnt deze minder te kunnen dragen en tot slot kost het dubbel zoveel (10 cent in plaats van 5 cent). De tassen wordt gemaakt van een niet-eetbaar zetmeel afkomstig uit aardappels, mais en zonnebloemolie en zijn in de handel genomen omdat ze goed zouden zijn voor het milieu. Maar is dit wel waar?

De Italiaanse plasticfabrikant Unionplast is het oneens met de invoering van het verplichte gebruik van de milieuvriendelijke boodschappentasjes in supermarkten. Volgens hen wordt het gebruik van de oude boodschappentas per 1 januari 2011 alleen verboden om aan het verzoek van de Europese unie te voldoen. Ook zijn de nieuwe tassen volgens Unionplast niet per definitie milieuvriendelijker dan de standaard plastic tas. De Italiaanse regering en de producent van de zetmeeltassen, Novamont, reageren als door een bij gestoken: de nieuwe tas is wel degelijk milieuvriendelijker.

Er rijst een ander probleem aan de supermarkthorizon: de productiecapaciteit van de bioshopper schiet tekort. In Italia worden jaarlijks 200.000 plastic tassen gebruikt, terwijl er jaarlijks maximaal 14.000 ecologische boodschappentassen kunnen worden geproduceerd. Op 1 januari zal de markt volgens Unionplast niet klaar zijn voor deze aantallen. Onzin, aldus Novamont. Wie heeft er gelijk? Het zal moeten blijken… Wellicht dat de in Nederland zo populaire shoppers of kratten een gat in de Italiaanse markt zijn?

Bron: Italie.nl

Lees ook:Italië verbiedt plastic boodschappentasjes
Lees ook:Knuffel Laura Angelilli´s tas!
Lees ook:Italië wil gondels als Werelderfgoed
Lees ook:Abortuspil voorlopig niet te koop in Italië
Lees ook:Cosmeticabedrijf onthult nieuwe pompdispenser in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.