Categorie: "La cucina italiana"

‘Not made in Italy’

Er verschijnen steeds meer berichten in de media over Italiaanse nepproducten. Een steek in het hart van de Italiaan. De Pers journalist Dirk Jacob Nieuwboer schrijft over de Moka Express: die komt niet meer uit Italië.

Je doet wat water in de onderkant, filtertje erin, wat scheppen koffie, draait de bovenkant er voorzichtig op en zet het potje op het vuur. Het ritueel is het mooiste, dat je er ook nog espresso bij krijgt is meegenomen. En als je dan toch ‘zelf’ espresso maakt, doe het dan met een Moka Express. De allereerste, in 1933 uitgevonden door Alfonso Bialetti. En gemaakt door echte Italianen in Omegna, het hart van Italiës huishoudindustrie.

Lees het hele artikel op DePers.nl.

Wat zeg je in de gelateria?

Het is hoog zomer in Italië. Daarom is het uitermate belangrijk dat we weten wat we moeten zeggen in een gelateria. Hoe bemachtig je jouw favoriete smaak?

Wanneer je de woorden “gelato artigianale” ziet, weet je dat je het traditionele Italiaanse ijs krijgt. Geweldig! Maar vervolgens raak je overbelast van alle kleuren aan smaken. Vaak zijn ze wel gelabeld en weet je ongeveer wel wat wat is, maar hier volgt toch een lijst:

Kom de zomer door met Italiaanse Spritz Aperol

Spritz is een lekker fris drankje en heel eenvoudig te maken. De klassieke Aperol zorgt voor een wat zoete en peperachtige smaak.

Er is geen eenduidige samenstelling voor Spritz. Er bestaan talloze variaties per plaats of op smaak van de lokale barman. De ingrediënten zijn over het algemeen droge wittte wijn (prosecco of spumante) en bronwater.

Nutella vreest voor bestaan

"Als mama haar recepten heeft, heb ik ook de mijne: brood met nutella"

Bambini in Italië groeien op met Nutella. “Wij zijn het Nutella-land!” vertelde een Italiaanse mamma mij eens trots. Intussen smeerden haar kinderen dikke lagen van het bruine spul op hun witbrood. Of het gezond is doet er niet toe.

Maar de Europese Unie bekommert zich wèl om de gezondheid van haar volk en wil het chocoladesmeersel nu aan banden leggen. De regel luidt namelijk dat er alleen reclame gemaakt mag worden voor voedselproducten die 10 gram suiker, 4 gram vet en 2 milligram zout per 100 gram bevatten. Nutella overschrijdt deze hoeveelheden. Dit betekent dat Ferrero, de vader van de zoete pasta, geen reclame meer mag maken voor het product.

Italiaanse politie ontdekt blauwe mozarella’s

Hoe kun je een Italiaan meer beledigen dan te rommelen met ‘s lands trots, de Italiaanse keuken? De blauw uitgeslagen mozarella’s waren dan ook een steek in het hart.

De politie in Italië nam 70.000 mozzarella-kazen in beslag die blauw werden zodra ze uit de verpakking werden gehaald. De nep-mozarella’s waren gemaakt in Duitsland en bestemd voor een Italiaans bedrijf dat het verkocht aan supermarkten in Noord-Italië.

Zelf Italiaanse citroenlikeur maken

Een dorstlessend drankje in deze warme dagen gaat er wel in. De authentieke citroenlikeur Limoncello uit Italië is niet zo mierzoet en daarom uitermate geschikt. En je kunt het ook nog eens zelf maken!

Dit recept geeft je de ruimte om er zelf, al naar gelang je smaak, suiker aan toe te voegen. Het komt van oorsprong uit Sicilië, maar is tot aan Rome populair. Hoewel tegenwoordig vaak simpelweg alcohol wordt toegevoegd aan citroenextract, leert dit recept ons hoe het werkelijk gemaakt hoort te worden.

Koken als la Mamma

Koken als een echte Italiaanse mamma? Dat kan met het boek Rosa’s Italiaanse keuken, dat originele recepten uit Sicilië bevat. Hier volgt alvast een voorproefje.

Insalata di patate, pomodori e cetrioli, een salade van aardappel, tomaat en komkommer voor 5 tot 6 personen.

Ingrediënten:

• 500 g aardappels (geen afkokers)
• 2 komkommers, in plakjes
• 3 tomaten, in kleine partjes
• 1 klein lenteuitje, dun gesneden
• 125 ml olijfolie extra vergine
• 1 eetlepel gedroogde oregano

Nieuwe Mediterrane salade in beker

Apetina introduceert verse saladekaasblokjes met Salad Topping. Met Apetina 10% maak je zo in een handomdraai een heerlijke Mediterrane salade!

De saladekaasblokjes bevatten maar 10% vet, hebben een stevige structuur en een lekkere zilte smaak. De Salad Topping bevat verse pijnboompitten, gedroogde cranberry’s en pompoenpitten. Je kunt er eindeloos naar hartenlust mee variëren.

Het Smaak van Italië Evenement 2010!

Het is het zevende Smaakfestijn, vol oude tradities, verrassende noviteiten en nieuwe hoogtepunten. De Smaak van Italië stelt je voor aan één van de mooiste en lekkerste regio’s van Italië: Terre di Romagna, regio Forlì.

Drie dagen lang kun je proeven van de smaak van Romagna. Er wordt heerlijk gekookt en uiteraard proef je van de heerlijke lokale wijnen. Natuurljk kun je ook kennismaken met de Smaakmakers. Verder is het evenement meer dan ooit gericht op het proeven van de vele Italiaanse smaken en het prikkelen van de zintuigen. Met de musical Pinocchio is ook aan de kinderen gedacht.

Italianen moeten traditionele lekkernijen vaarwel zeggen

De Italianen zullen tal van traditionele lekkernijen moeten missen door nieuwe EU-regels die dinsdag van kracht worden, meldt De Telegraaf. Daardoor moet met grotere mazen in de netten gevist worden.

Dit heeft gevolgen. Populaire gerechten als de frittura di paranza kunnen dan niet meer worden gemaakt. Daarvoor worden verschillende kleine vissoorten gefrituurd, die niet meer gevangen kunnen worden. Ook mag er niet meer te dicht bij de kust worden gevist waar bepaalde weekdieren leven.