Italiaanse kastanjesoep met paddenstoelen

Zuppa di castagne e funghiDe temperatuur daalt. Een recept voor een smakelijke Italiaanse soep lijkt gepast. Wat dacht je van kastanjesoep met paddenstoelen? Oftewel Zuppa di castagne e funghi.

De tijd van de kastanjes en wilde paddestoelen komt met rasse schreden naderbij. Wat eens een volksvoedsel was en waar half Italië nog geen eeuw geleden voornamelijk in de wintermaanden van leefde is nu een dure delicatesse geworden, tenzij je zelf de tamme kastanjes gaat zoeken in het bos.

Benodigdheden:
o 130 gram kastanjepuree
o 120 gram fijngesneden ui
o 2 kleine porcini paddestoelen
o 40 gram boter
o 4 sneden witbrood zonder korst
o 1 1/4 liter boeuillon
o 1 dl verse room
o een glas droge Marsala
o maizena
o olijfolie

Type gerecht: voorgerecht
Bereidingstijd: 20 tot 40 minuten

Bereidingswijze

Giet een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit de ui in de hete olie. Als de uitjes beginnen te kleuren haal ze uit de hete olie en zet apart. Doe een blokje boter bij de olie en bak de fijngesneden porcini een paar minuten. Blus af met de droge Marsala.

Als je met verse kastanjes werkt moet je deze eerst pellen, schoonmaken en koken, maak er daarna een puree van in de keukenmachine. Voeg de puree toe aan de porcini en laat 5 minuten doorkoken onder voordturend roeren zodat het niet aanbakt of klontert.

Schenk nu beetje bij beetje de bouillon in de pan, vermeng het goed zodat er geen klontjes overblijven. Laat het geheel 20 minuten doorkoken op een laag vuur. Je kan nu ook naar smaak de uitjes weer toevoegen.

Vermeng in een kom een eetlepel maizena met de koude room en doe voorzichtig een klein scheutje hete bouillon bij de room, en dan nog een beetje. Doe nu alles terug bij de bouillon. Blijf roeren om opnieuw aan de kook te laten komen en kook een minuut of 5 door.

Snij de sneden brood in vierkantjes en bak ze in een bakpan in een mengsel van olie en boter tot ze goudbruin zijn. Verdeel de crostini als ze nog warm zijn over de soep bij het opdienen. Je kan natuurlijk ook plakjes stokbrood gebruiken.

Buon appetito!

Bron: Dolcevia

Lees ook:Italiaanse soep in tijden van herfst
Lees ook:Risotto met saffraan en Parmigiano
Lees ook:Sperziebonen anders: met topping
Lees ook:Zoete Zabaione met Marsala
Lees ook:Venetiaanse aardappels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.