Categorie: "La cucina italiana"

Culinair woordenboek Italiaans

Lekker, gemakkelijk en snel koken: dat is wat we op vakantie willen. En genieten van al die heerlijke Italiaanse lekkernijen die we op de lokale markt en in de supermercati vinden.

Het Reiskookboek Italië van Onno Kleyn bevat recepten voor op vakantie, met typische ingrediënten uit de streek. Het boek is zowel geschikt voor een camping-gasstel als voor een complete keuken in een vakantiehuis. Het vermeldt welke producten in de winkel te koop zijn, wat ze kosten en welke ingrediënten je niet kunt vinden in de schappen. Daarnaast geeft auteur Onno Kleyn uitleg over wilde kruiden, streekwijnen en streekproducten.

Knolselderij op zijn Italiaans

Salade van knolselderij en appel. De lelijke groente noemen we het ook wel. Gebruik het eens op een andere manier dan in de erwtensoep.

Knolselderij is erg gezond, rijk aan vitamine C en ijzer, en erg lekker in salades, rauw of geblancheerd. Een recept uit Alto Adige oftewel Zuid Tirol.

Wat heb je nodig voor dit recept?

Tijdschrift: La Cucina Italiana

Het blad La Cucina Italiana laat al sinds 1929 zien hoe men in de eigen Hollandse potten en pannen de echte Italiaanse smaken kan evenaren.

Knap, dat een blad met zo’n specifiek thema het al zoveel jaren volhoudt. Ondanks haar lange geschiedenis heeft het blad echter geen kapsones, maar straalt vooral liefde voor de Italiaanse keuken uit. Na een korte introductietekst van iemand uit de redactie slaan we het blad om en zien een rustige, strakke inhoudsopgave, met een menusuggestie aan de rechterkant. Naast de nodige reclame voor handige keukenhulpjes en aanverwante Italiaanse producten, staan er enkele artikelen over streken en mensen in Italië in het tijdschrift. Deze nemen echter maar een klein deel van het blad in beslag; de overige pagina’s staan barstensvol recepten.

Italiaanse restaurants in ranglijst S.Pellegrino

Italiaanse restaurants doen het goed in de wereld. In de ranglijst van de vijftig beste restaurants ter wereld van S.Pellegrino staan vijf Italiaanse restaurants.

Het eerste Nederlandse restaurant, Oud Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, staat op nummer 19. Eigenaar Sergio Herman (39 jaar, 3 Michelinsterren, Nederland) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe lichting chef-koks in Europa. Zijn culinaire hoogvliegerij is gebaseerd op vakkennis, gevoeligheid, de mooiste Zeeuwse producten en de laatste keukentechnieken.

De Heuvelrug kleurt groen-wit-rood-roze

Een pizzabakker die Mario heet, Italiaanser kán haast niet. Toch is Mario, eigenaar van pizzeria Grande Italië in Leersum, half Grieks.

,,Mijn moeder komt uit Italië. Het wordt op de dag van de Giro dubbel feest want het is ook moederdag. Ik heb een sterke band met het land, al is het maar vanwege mijn werk. Het is bijzonder dat de Giro d’Italia hierheen komt”, vertelt Mario enthousiast.

Italiaans koken met Prokkel

In het kader van het Prokkel project wordt er op 11 juni onder meer Italiaans gekookt voor mensen met een verstandelijke beperking en ouderen in Leiden. Help je mee?

Mensen ontmoeten, samen iets doen, van elkaar genieten. Niet altijd is zoiets vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke beperking. Vaak wordt deze groep vergeten als er ergens iets valt te beleven en vallen zij buiten de boot. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Met de nodige ondersteuning kunnen ook zij actief deelnemen aan de samenleving. Een “prokkel” is een manier om dit te bereiken.

Napels op de Veluwe

In 2009 opende Lowieke zijn deuren in Vierhouten en dinsdag 20 april 2010 bestaat de Snack & Pizza Corner één jaar en dat wordt uiteraard gevierd. Maar er zijn nog veel meer redenen voor een feestje.

In Italië zitten de chefs gespannen te wachten of Vierhouten en omgeving de nieuwe Lowieke kunnen waarderen. In Napels, de pizza stad van Italië, worden alle noviteiten op pizza gebied ontwikkeld en nauwlettend in de gaten gehouden.

Het ijsseizoen is weer geopend

StadTiel.nl laat weten dat Daisy’s, ice coffee & more haar deuren voor het tweede seizoen heeft geopend.

Bij Daisy’s hebben de klanten gemiddeld keuze uit 26 verschillende smaken ijs. “En iedere keer worden er weer nieuwe smaken bedacht en gemaakt”, zegt de eigenaresse. Het ijs draait ze zelf. “Al ons vruchtenijs is koemelkvrij en daarnaast hebben we ook suikervrij en glutenvrij ijs.”

De koelkast van Italië-liefhebber Renate

Foto: Ger Loeffen

Rubriek ‘De koelkast van…’ in De Telegraaf gaat over mensen met een interessant gevulde koelkast. Deze week ging de aandacht uit naar Italië-liefhebber Renate.

Als je een passie voor Italië hebt, is het niet zo vreemd dat je ook veel kookt volgens de principes van dat land. “Eenvoudig, simpel, maar met pure en daarom smaakvolle ingrediënten.” Maar Renate van Boven geeft toe dat het ook is uit efficiëntie: “Ik heb een drukke baan en twee kinderen dus koken moet wat sneller. Dan kom je al gauw uit op de Italiaanse keuken.”

Pastachocolade

Pappardelle al cioccolato. Het gebruik van cacao en chocolade in dit recept geven het een enigszins Zuid-Amerikaans accent.

De samenstelling van de ingrediënten en de hoeveelheid die je wil gebruiken wordt naar eigen smaak ingevuld. Een beetje experimenteren met de saus voor dit gerecht wordt dus aanbevolen. Zo maak je het: