Italianen naar de stembus

antoniomontanarinozzoli.blog.lastampa.it)Om 8.00 uur zijn in Italië de stembussen opengegaan. 47 miljoenen Italianen kunnen vandaag en morgen gaan stemmen. Velen zullen echter thuis blijven, gedemotiveerd door het politieke klimaat. Ze denken dat er weinig gaat veranderen, of het nu Silvio Berlusconi van het Volk van de Vrijheid wordt, of Walter Veltroni van de Democratische Partij. Italianen die wel gaan stemmen, kunnen dat vandaag nog doen tot 22.00 uur en maandag van 7.00 tot 15.00 uur.

www.nrc.nl)Favoriet voor deze verkiezingen is multimiljonair Silvio Berlusconi, die al zijn media heeft ingeschakeld om roem te verwerven en Veltroni zwart te maken. Een rechtstreeks televisiedebat met Veltroni ging Berlusconi uit de weg. Maar zijn strategie lijkt te werken. In de laatste peilingen van twee weken geleden staat de multimiljonair 5 tot 9 procent voor op Veltroni. Op zich zegt dat niet alles. 25% van de Italianen zal pas in het stemhokje zijn keuze bepalen. Mocht Veltroni toch winnen, dan zal Berlusconi wel weer beginnen over fraude. Hij heeft in ieder geval al geroepen dat het stembiljet niet duidelijk is.

http://www.lastampa.it/)Veltroni heeft de pech dat hij gelijkgeschakeld wordt met Romano Prodi, die twee jaar geleden de verkiezingen won. Een recordaantal Italianen ging in 2006 stemmen. Maar velen zullen niet terugkeren, gedesillusioneerd als ze zijn door wat er van Prodi's beloften zijn terecht gekomen. Hij zag weinig van zijn ideeën gerealiseerd. En zijn kabinet ging uiteindelijk aan ruzies ten onder. Veltroni beweert weinig met Prodi te maken te hebben, en heeft zelfs een andere partij opgericht. Maar Berlusconi blijft er natuurlijk op hameren dat er met de 'communist' Veltroni niets nieuws onder de zon is.

Er wordt deze zondag en maandag niet alleen gestemd voor het Huis van Afgevaardigden, maar ook voor een nieuwe Senaat van de Republiek. Hiervoor mogen alleen de Italianen stemmen die ouder zijn dan 24 jaar. Dat zijn toch nog 43 miljoen Italianen. Het kan goed zijn één van de partijen bij de afgevaardigden wel een absolute meerderheid heeft, maar in de senaat niet. Dat kan wel weer een leuke opmaat zijn voor de volgende verkiezingen.

www.revestito.it )Om het nog onoverzichtelijker te maken, worden er tegelijk met deze verkiezingen in een deel van Italië ook regionale, provinciale en lokale verkiezingen gehouden. In Rome wordt er bijvoorbeeld een opvolger gekozen voor Veltroni als burgemeester van de hoofdstad. Want dat is een van de weinige zekerheden van deze verkiezingen: Veltroni krijgt een andere functie. Of hij premier zal worden, valt nog maar te bezien.

Lees ook:Exit-polls: Berlusconi winnaar verkiezingen!
Lees ook:Veltroni feliciteert Berlusconi
Lees ook:Verkiezingscampagnes gestart
Lees ook:Berlusconi staat voor in de peilingen
Lees ook:Maffia ingeschakeld voor meer stemmen?

0 reacties op “Italianen naar de stembus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.