Exit-polls: Berlusconi winnaar verkiezingen!

www.elsevier.nl)Volgens exit-polls heeft Silvio Berlusconi de Italiaanse parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn voorsprong op de nummer 2 is echter gering: het centrumrechtse blok van Berlusconi heeft 42% van de stemmen gekregen, het centrumlinkse blok van zijn directe concurrent Walter Veltroni 40%. In de laatste peilingen stond Veltroni nog bijna 7% achter. Hij heeft flink ingehaald, maar dus niet genoeg.

Als de exit-polls kloppen, zal Berlusconi voor de 3e keer premier worden. In zijn 2e termijn had hij een primeur: het lukte hem als enige premier na de Tweede Wereldoorlog de volledige periode uit te zitten. De verkiezingen erna verloor hij echter nipt van de centrumlinkse politicus Romano Prodi. Na 2 jaar viel het kabinet van Prodi alweer, waarna er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven.

Hoewel Walter Veltroni steeds probeerde duidelijk te maken dat hij niets met de impopulaire Prodi te maken heeft, werd hij toch afgestraft op het wankele beleid van zijn centrumlinkse voorganger. En zo kon Berlusconi weer winnen. Mede doordat de multimiljonair een verkiezingsdebat met de welbespraakte Veltroni weigerde. De officiële uitslag zal later vandaag bekend worden gemaakt.

Lees ook:Berlusconi staat voor in de peilingen
Lees ook:Italianen naar de stembus
Lees ook:Berlusconi wint ruim dankzij Lega Nord
Lees ook:Het laatste linkse bolwerk Rome is gevallen
Lees ook:Verkiezingscampagnes gestart

0 reacties op “Exit-polls: Berlusconi winnaar verkiezingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.