Categorie: "La cucina italiana"

Italianen eten steeds minder pasta

www.all-creatures.org/)Plaats ik allemaal lekkere pastagerechten op Italië.blog.nl, eten de Italianen zelf steeds minder pasta. Niet omdat ze het voer van McDonalds lekkerder vinden, maar omdat ze pasta te duur vinden. De Italianen houden steeds meer rekening met de prijs. En dus worden de ingrediënten uit de traditionele Italiaanse keuken steeds minder verkocht.

Pasta con rucola

www.ed21.nl)In dit vrijdagmiddagrecept ruim aandacht voor de lekkerste groente, rucola. Dat vind ik niet alleen, maar dat vinden ook veel Italianen. Deze pittige sla wordt veel verwerkt in de Italiaanse keuken. Bijvoorbeeld in – what's in the name – 'pasta con rucola', een lekker fris voorgerecht. Maar goed, het is zo lekker dat je er ook een hoofdgerecht van kan maken. Alleen even de hoeveelheden aanpassen dan.

Spaghetti met zwarte peper

www.stradadeivinideicastelliromani.com)Voor dit vrijdagmiddagrecept gaan we weer terug naar de heerlijke eenvoud van de Italiaanse keuken.

Het gerecht dat u gaat maken heet officieel 'spaghetti cacio e pepe'. Maar het staat ook wel bekend als 'spaghetti met zwarte peper'. Binnen vijftien minuten bent u helemaal klaar. En dan bedoel ik ook helemaal klaar: 10 minuten om het klaar te maken, en 5 minuten om het op te eten. Want het is zo lekker, dat u er niet langer over doet.

IJs uit Vodo di Cadore

www.vinigo.com)Het zal in het Italiaanse plaatsje Vodo di Cadore wel weer wat rustiger zijn, nu de lente is aangebroken. Niet alleen hebben de wintersporters deze plaats in de Noord-Italiaanse bergen verlaten, maar ook veel dorpsgenoten zijn weer weggegaan. Om ijs te maken in bijvoorbeeld Nederland.

Toi Toi Toi met To To To!

www.italyfromtheinside.com)Op deze vrijdagmiddag weer een lekker en gemakkelijk recept uit de Italiaanse keuken. Dit keer de To To To! Nee, deze naam zul je niet terugvinden op de Italiaanse menukaarten. To To To! is een zelfverzonnen 'vertaling' van de 'pomodori al tonno' die je in de Toscaanse restaurants kunt bestellen. Voor degenen die helemaal geen Italiaans kennen: 'pomodori al tonno' betekent tomaat met tonijn. En omdat het recept uit Toscane komt, wordt het al gauw To To To!: Toscaanse Tomaat met Tonijn. Logisch, toch?

Sardienen uit Sardinië

www.rawfedcats.org)Een keer raden waar het Italiaanse eiland Sardinië haar naam aan te danken heeft? Precies, aan de sardienen die rond het eiland zwemmen. Als u naar het eiland gaat, moet u daar zeker de sardienen en sardientjes eten. Bijvoorbeeld de 'sardine fritte', gefrituurde sardienen. U kunt ze thuis ook makkelijk zelf klaarmaken. U hebt enkel grote sardienen, witte wijn, pecorinokaas, peterselie en olijfolie nodig. En dit recept … 

Weer eens wat anders uit Calabrië: pasta in plaats van maffia

all-creatures.com)Calabrië – in de teen van de Italiaanse laars – is de laatste tijd vooral in het nieuws door 'Ndrangheta, de maffia van het gebied die zijn tentakels steeds meer uitspreidt over Europa. Maar Calabrië is meer. Het is een mooi stukje Italië, met prachtige stranden en – zoals overal in Italië – een goede keuken. De recepten zijn vaak makkelijk te bereiden.
Hier een voorbeeldje: de Rigatoni alla Toranese.