IJs uit Vodo di Cadore

www.vinigo.com)Het zal in het Italiaanse plaatsje Vodo di Cadore wel weer wat rustiger zijn, nu de lente is aangebroken. Niet alleen hebben de wintersporters deze plaats in de Noord-Italiaanse bergen verlaten, maar ook veel dorpsgenoten zijn weer weggegaan. Om ijs te maken in bijvoorbeeld Nederland.

Om de armoede te ontvluchten zijn in 19e eeuw enkele families uit Vodo di Cardore naar het noorden van Europa vertrokken, waar ze een ijssalon zijn begonnen. De eerste Italiaanse ijsbereiders vestigden zich in Duitsland, Oostenrijk en Polen. Door de eerste wereldoorlog moesten ze terug naar Italië, maar daarna trokken ze weer naar Europa. Ditmaal ook naar Nederland.

Vanwege het succes van de Italiaanse ijsspecialiteiten, zijn de families eigenlijk altijd weer teruggekomen. In de winter wonen ze meestal in Italië, maar zodra het weer wat warmer wordt, gaan ze weer naar hun vertrouwde ijssalon.

www.talamini-enschede.nl)In Nederland is de belangrijkste ijsfamilie uit Vodo di Cadore de Talamini-familie. Er zijn onder meer Talamini-salons in Rijswijk, Deventer, Zwolle, Enschede en Almelo. Maar in Nederland zijn ook ijssalons van de Belfi- en Gregori-familie. Ook deze families komen uit Vodo Di Cadore. In deze plaats vormen de Talamini's, Gregori's en Belfi's de grootste families.

Samen zorgen deze families er voor dat Vodo Di Cadore met het Toscaanse Bagni di Lucca een belangrijke plaats inneemt in de Italiaanse ijshistorie. Wat natuurlijk een hele prestatie is voor een dorp waar 1000 Italianen wonen. In de winter dan …

Lees ook:Nederlandse ijssaloneigenaar naar Italië
Lees ook:IJskoude tijden voor daklozen aardbeving Abruzzo
Lees ook:Zeven van de tien rijke families wonen in Noord-Italië
Lees ook:Het ijsseizoen is weer geopend
Lees ook:Meer van Misurina lief voor astmapatiënten

3 reacties op “IJs uit Vodo di Cadore

  1. Riccardo

    Erg leuk artikel alleen jammer dat de schrijver niet de moeite heeft genomen de bron van de informatie en foto’s te noemen.
    Ik vind het leuk dat de foto van mijn opa gebruikt wordt, maar het zou netjes zijn om dit even te laten weten.

    Mvg Riccardo Talamini.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Redactie Italië.blog.nl

    Beste Riccardo, bedankt voor je compliment. Ik heb de bron wel gemeld bij de foto. Als je er met de cursor op de foto gaat staan, zie je de bron.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Riccardo

    Hoi Joost,

    Had ik niet gezien, sorry.
    Vergeet de kritiek, maar het compliment blijft staan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.