‘U bent mooier dan dat u intelligent bent’

Rosy_BindiHet Italiaanse parlement moet een wet maken om de waardigheid van de vrouw te beschermen, vindt Dario Franceschini, leider van de grootste oppositiepartij PD, de Democratische Partij van oud-communisten en progressieve katholieken.

Italië is al ruim twee weken overstuur over uitlatingen van premier Silvio Berlusconi. Op 7 oktober zei hij tijdens een live-uitzending op tv tegen oud-minister en plaatsvervangend Kamervoorzitter Rosy Bindi (58): “U bent mooier dan dat u intelligent bent.” De grijze, bebrilde en wat stevige Bindi is geen typische velina, een type blonde, jonge en sexy pin-up.

Vierde feministische golf

De uitval van Berlusconi tegen de gerespecteerde Bindi heeft in Italië voor een soort vierde feministische golf gezorgd: Meer dan 100.000 vrouwen hebben al een appel getekend waarin het gedrag van Berlusconi wordt veroordeeld. “Als degene die de vrouwen heeft beledigd, niet de behoefte voelt om excuses aan de bieden, dan doe ik dat in de naam van alle mannen”, zei Franceschini.

Berlusconi controleert als rijke zakenman de belangrijkste, veel bekeken commerciële tv-stations van Italië en heeft daarnaast als premier invloed op benoemingen en programmering bij de publieke omroep RAI. Op de Italiaanse tv, en dan met name op de zenders van Berlusconi, wordt blond vrouwelijk schoon geregeld halfnaakt in showprogramma’s gepresenteerd.

Grootste geschenk van God

Franceschini heeft daar grote moeite mee: “Het gebruik van de vrouwen is ondragelijk geworden. De televisie toont vrouwelijke lichamen als consumptieobjecten.” Berlusconi zorgde eerder dit jaar voor ophef omdat hij veline namens Italië in het Europees Parlement wilde laten kiezen. “Ik vraag mij af of schoonheid een criterium kan zijn voor toegang tot de staatsinstellingen”, merkt Franceschini op.

Berlusconi begreep destijds de kritiek op zijn mooie kandidates niet: “Wat is er mis mee als zij mooi zijn? Wij kunnen niet alleen maar Rosy Bindi’s in de race sturen.” Voor de premier zijn vrouwen “het mooiste cadeau van God aan de mannen” en is Italië “het vaderland van fantastische minnaars, Casanova’s en playboys”.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Berlusconi: ‘Italianen willen stiekem mij zijn’
Lees ook:Franceschini nieuwe oppositieleider Italië
Lees ook:Berlusconi roept op tot samenwerking
Lees ook:Gebonden vrouw valt op vrijgezel
Lees ook:Berlusconi: te veel vrouwen in Spaanse regering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.