Grijze politici Duitsland nemen voorbeeld aan Berlusconi

Helmut Kohl mit frauleinHet is verrassend hoe de grijze heren uit de Duitse politiek Berlusconi’s voorbeeld opvolgen. Veel van hen zijn het afgelopen jaar getrouwd met een vrouw van minstens enkele decennia jonger.

De meeste aandacht kreeg in december de oud-partijvoorzitter van de SPD, Franz Müntefering (69). De man die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de verkiezingsnederlaag, trouwde met een 29-jarige schone uit dezelfde partij; veertig jaar jonger.

Begin januari was het de beurt aan de 62-jarige minister-president van Sleeswijk-Holstein Peter Harry Carstensen (CDU), die trouwde met een 24 jaar jongere vrouw. Zijn 59-jarige collega van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren Erwin Sellering (SPD) had korte tijd ervoor een vrouw van 26 jaar jonger getrouwd.

De Duitse media zijn, anders dan Engelse, in principe terughoudend over privé-aangelegenheden, maar zoveel jong geluk in korte tijd begon het zelfs hen op te vallen. De lijstjes die ook keurige kranten publiceerden toonden daarbij dat er gerust gesproken kan worden van een ‘gewoonte’ binnen de Duitse politieke macht.

De bekendsten: Helmut Kohl (79) is 34 jaar ouder dan zijn nieuwe vrouw, Joschka Fischer (61) bijna dertig jaar, Gerhard Schröder (65) bijna twintig jaar, bondspresident Johannes Rau was 25 jaar ouder, en Willy Brandt scheelde 33 jaar met zijn vrouw.

Waarom?

De vraag naar het waarom van deze gewoonte heeft echter toch wat voeten in de aarde. Duitse commentatoren hielden het op een ‘algemene’ biologische voorkeur van oudere heren. Maar dat is te makkelijk, aangezien er juist op dit gebied sterke culturele verschillen per land te zien zijn. In Italië past het binnen een algeheel machisme in het openbare leven. In Nederland is het verschijnsel in de politiek afwezig.

In de journalistieke wandelgangen van Berlijn doen er dan ook een aantal verklaringen de ronde. Zo dacht een buitenlandse journalist dat het leeftijdsverschil met de Tweede Wereldoorlog te maken kon hebben: ‘Omdat er in de oorlog een hele generatie soldaten is weggevaagd is, moesten jonge vrouwen kiezen voor de overgebleven oudere mannen. Dat werkt door’.

Een andere verklaring gooit het op de kenmerkende macht die oude mannen in de Duitse politiek en bedrijfsleven hebben. Topposities worden hier, anders dan in Nederland, vaak door 60-plussers ingenomen. De oude man heeft daarmee status, en die, zo zeggen de biologen, maakt hem dan weer aantrekkelijk.

Mocht deze verklaring geldig zijn, dan mogen de politici overigens wel oppassen. Er is in Duitsland namelijk een duidelijke trend van verjonging binnen de macht waar te nemen. De nieuwe regering heeft al drie ministers die nog in de dertig zijn. Als die trend doorzet, dan zal ook de status van ouderdom veranderen. En dan zou deze ‘gewoonte’ in de Duitse politiek wel eens op zijn eind kunnen lopen.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Een op vier Italianen niet geïnteresseerd in politiek
Lees ook:Tip: Villa del Casale in Sicilië
Lees ook:Trouwen op Julia’s balkon in Verona
Lees ook:114-jarige krijgt verblijfsvergunning in Italië
Lees ook:7-jarige meisje zwemt Straat van Messina over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.