Terug naar de lire?

De schuldige euro

Door de recessie staat ook Italië er economisch slecht voor. De euro wordt onder andere als schuldige aangewezen. Sommige politici en economen spreken zelfs over de terugkeer van de lire. Zij denken dat herinvoering van de oude munt de economische groei weer kan aanwakkeren.

Snelle krimp

Sinds de invoering van de euro in 1999 is de economie van Italië snel verslechterd. In tegenstelling tot voor de invoering liep het handelstekort snel op. In totaal zijn de tekorten opgelopen tot meer dan 10 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Italië was tientallen jaren een netto-exporteur: het had een overschot
op de lopende rekening. Inmiddels
heeft zij een tekort met het buitenland.

Devaluatie niet mogelijk

Ten tijde van de lire hield Italië de harde, competitieve buitenwereld buiten de deur met behulp van regelmatige devaluaties. Een devaluatie is een waardedaling van een munt door ingrijpen van de monetaire autoriteiten. Met de komst van de euro kan Italië niet meer devalueren als het economisch tegenzit. De concurrentie met andere landen kan zij alleen volhouden door de economie te stroomlijnen.

Lire passé

Teruggrijpen naar de lire, zodat Italië weer kan devalueren, is gedoemd te mislukken. Tijdens de verkiezingscampagne een jaar geleden, hoorde je nog wel over terugkeer naar de oude munt. De partij Lega Nord was uiteraard voor. Maar als Italië daadwerkelijk uit de eurozone zou stappen, keert de rente en inflatie geheid weer terug naar de oude niveaus. De al slechte economie wordt dan verder afgeremd en de hoge staatsschuld neemt verder toe.

Een werkelijke terugkeer naar de lire zal dus niet plaatsvinden. Daarvoor is de handelspositie van Italië niet sterk genoeg. Gebeurt het wel, dan volgt waarschijnlijk heel snel daarna een oproep tot herinvoering van de euro.

Bron: Intermediair, 11 februari 2009

Lees ook:Italië tikkende tijdbom
Lees ook:Italianen kunnen weer volop winkelen
Lees ook:Italiaanse economie krimpt nog sterker
Lees ook:Italië probeert heilige Europese regel te omzeilen
Lees ook:Italiaanse beeldengroep naar Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.