Italië probeert heilige Europese regel te omzeilen

De regering in Rome probeert geld af te troggelen van zijn centrale bank. Via een sluiproute, omdat de Europese Verdragen geld aftroggelen ten strengste verbieden.

Een wolf verliest wel zijn haar maar niet zijn streken. Zo ook de Italiaanse politici. De regering in Rome is van plan belasting te heffen over de waarde van het goud in bezit van Italiaanse instellingen. Dat klinkt lekker neutraal, maar is het niet.

Veruit de grootste goudbezitter in Italië is de centrale bank. De wet is dan ook niets anders dan de poging geld af te troggelen van de centrale bank. Een van de heilige regels in de eurozone luidt echter: monetaire financiering mag niet, wat hetzelfde is als stellen dat politici met hun handen af moeten blijven van hun centrale bank.

Geen wonder dat bij de voorbereidingen voor de oprichting van de Europese Centrale Bank (ECB) en de invoering van de euro de onafhankelijke positie van de centrale banken stevig is verankerd in Europese Verdragen, vooral op aandringen van Nederland en Duitsland. Dat was nodig om ervoor te zorgen dat de euro een harde en stabiele munt zou worden.

De Italiaanse regering heeft de afspraken ondertekend, maar probeert dus via een indirecte route hetzelfde doel te bereiken: de kluizen van de centrale bank.

Centrale bank

Bij de ECB hebben ze het Italiaanse initiatief herkend voor wat het echt is. Het wetsvoorstel ‘baart zorgen met betrekking tot het verbod op monetaire financiering in de eurozone en de onafhankelijkheid van de Italiaanse centrale bank, aldus de ECB. Volgens de ECB moet de wet dan ook ‘heroverwogen’ worden.

Het Italiaanse ministerie van Financiën noemde de mening van de ECB ‘een onderdeel van aanhoudende informatie-uitwisseling’ en zei verder e mening van de ECB ‘met grote mate van tevredenheid te hebben vernomen’. Een eufemisme voor: dit is een streep door onze plannen maar we blijven zoeken naar een sluiproute. Op dat gebied is Italië wel innovatief.

Medio jaren negentig haalde de regering in Rome allerlei boekhoudtrucks uit de kast om het begrotingstekort voldoende omlaag te drukken om de euro te mogen invoeren. Met dubieuze en eenmalige ingrepen kon Rome slagen voor dat criterium.

Bron: Fembusiness.nl, 20 juli 2009

Lees ook:Politie Italië neemt land en hotels in beslag
Lees ook:Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken
Lees ook:Italië heeft recordhoogte inflatie
Lees ook:Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken
Lees ook:Oud-bankpresident voor de rechter voor Antonveneta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.