Het Siberië van Italië

Het vergeten zuiden

Tussen Noord- en Zuid-Italië bestaan grote verschillen in rijkdom. Het wat hautaine noorden lijkt het armere, filmische zuiden soms te vergeten. Ook schrijver Carlo Levi werd hiermee geconfronteerd toen hij in de jaren ’30 van de vorige eeuw terecht kwam in Agliano, een dorpje in Basilicata, een van de zuidelijkste regio’s van Italië. Hij was verbannen wegens antifascistische activiteiten. Hier kwam later het boek ‘Christus kwam niet verder dan Eboli’ uit voort.

Cristo si e fermato a Eboli

Carlo Levi, arts, schilder en schrijver kwam terecht in een onherbergzaam gebied, waarvan de inwoners zich onder erbarmelijke omstandigheden door het leven moesten zien te slaan. Hij genoot hier een beperkte bewegingsvrijheid, maar vanwege zijn beroep werd hij door de notabelen als gelijke gezien. De gewone dorpelingen hoopten dat Levi hen medische zorg zou kunnen bieden.

Op basis van een dagboek beschrijft Carlo Levi op aangrijpende, maar ook geestige wijze de beslommeringen van een arm, achtergebleven Italiaans dorp. Het boek is zowel een protest tegen de verwaarlozing van het zuiden door de Italiaanse overheid als een eerbetoon aan de kracht en schoonheid van de streek en haar bewoners.

Onderstaand filmpje laat enkele recensies zien:

Kortom, een wereldberoemd boek over het harde leven in een Italiaans dorp. Een van de belangrijkste boeken van de 20e eeuw. Het boek is in 1978 verfilmd door Francisco Rosi.

Christus kwam niet verder dan Eboli, 296 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam € 18,95.

Bron: Bol.com, Fologopolis.net, Youtube.com

Lees ook:Baden met de Romeinen
Lees ook:Italiaans voor beginners
Lees ook:Prostituee seksschandaal Berlusconi schrijft boek
Lees ook:Overblijfselen van de Romeinse stad Saepinum
Lees ook:Een Belgische in het chaotische Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.