Een Belgische in het chaotische Rome

Foto DS‘Zonnige groeten’ laat elke week een Belg uit het buitenland aan het woord in De Standaard. Dit keer gaat het om de 26-jarige Maria Kondova in Rome.

Maria woont al een jaar in Rome. Italië heeft altijd tot haar verbeelding gesproken en een hartsvriendin en haar lief zijn Italiaans. Terwijl ze een op maat van haar diploma’s gesneden baan zoekt, werkt ze parttime in een boetiek en in een bar-restaurant.

Wat vind je leuk aan je nieuwe land?

‘Het eerste en enige wat echt beter is dan in België, is het weer. Italië mag dan lid zijn van de Europese Unie en van de G8, het land hoort niet echt thuis in die clubs. Want het leven is hier vrij chaotisch. Ik spreek dan vooral voor Rome, Noord-Italië zou anders moeten zijn, en het zuiden is nog erger. Maar ook al vloek ik er dagelijks op, uiteindelijk bevalt die chaos me wel.’

‘Verder is Rome natuurlijk een stad die je nooit volledig leert kennen en waarin je nog dagelijks verdwaalt, maar dat is net het mooie.’

Wat zijn de grootste verschillen met België?

‘Zoals ik al zei: de chaos. Rome is ook een echte hoofdstad. Er zijn duizend en één dingen te doen, duizend en één dingen te zien, te bezoeken, te ontdekken.’

‘Het is hier beslist moeilijker om een baan te vinden. Italië lijkt soms een communistisch land: je moet iemand kennen om een goede baan te bemachtigen, en zo gebeurt het vaak dat incompetente mensen een mooi baantje krijgen. Verder is het universitaire systeem helemaal anders: lakser en vrijer. Dat is niet goed, volgens mij, want zo doen studenten er op hun gemak jaren over om hun diploma te behalen.’

‘Het verkeer is hier het spiegelbeeld van het verkeer in België: hier mag gewoon alles. En boetes? Tja, die gooi je gewoon weg.’

‘Ook recycleren is trouwens iets wat ze hier niet kennen.’

Wat moeten bezoekers zeker gezien hebben?

‘Rome! De hele stad loont de moeite. Het Vaticaan, natuurlijk. En de Fori Imperiali: dat is een serie van monumentale openbare pleinen in Rome. Die fora waren het hart van het Romeinse Rijk tijdens de laatste jaren van de Republiek en het Keizerrijk. En verder heb je natuurlijk de talloze steegjes, cafeetjes, fonteinen en piazza’s. Alles wat in de gids staat, en nog veel meer. De beste manier om Rome te zien, is in de stad verdwalen. Neem dus geen iPod of gps mee!’ (DS)

Lees ook:Vaste banen schaars in Italië
Lees ook:Welkom bij mijn fascinatie! Welkom bij Italië.blog.nl!
Lees ook:Nieuwe roman Rosita Steenbeek
Lees ook:Sharon Stone kajakt in Italië
Lees ook:Italiaanse operazangeres Giulietta Simionato (99) overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.