Baden met de Romeinen

Wellness

Wellness staat voor een goede balans tussen lichaam en geest en algeheel welzijn. Een welbekend begrip anno 2009. Wist je dat wellness, of in het Italiaans ‘benessere’, feitelijk zo oud is als de weg naar Rome? Maar de geschiedenis van de Romeinse baden heeft haar oorsprong in Griekenland. Magazine ‘De Smaak van Italië’ besteedt in editie 5 aandacht aan Italiaanse baden en thermen.

Het waren de Grieken die in de oudheid hun ‘gymnastiekzaal’ uitbreidden met een waterprogramma. En het waren de Griekse baden die de Romeinen inspireerden water niet alleen te gebruiken om zich schoon te maken, maar ook om ontspanning te bieden. We schrijven enkele eeuwen voor Christus. Hoeveel precies weten we niet. Concreet is wel dat in de tweede eeuw voor Christus werd vastgelegd dat lichamelijke oefening en baden niet zonder elkaar konden.

Het Romeinse badhuis werd hiermee niet alleen een feit maar ook een must. Rome voelde zich verantwoordelijk voor het welzijn van het volk en maakte de badhuizen openbaar. Immers, een schone, gezonde Romein kon de staat dienen. Werd er oorspronkelijk nog gemengd gebaad, na Christus kwam daar een einde aan. Keizer Hadrianus wilde het niet meer hebben. Hij liet aparte badhuizen bouwen, stelde gescheiden tijden vast en liet aparte ingangen aanleggen.

Editie 5 van ‘De Smaak van Italië’ ligt nu in de winkel!

Lees ook:Ook een beetje Italië: Pont du Gard
Lees ook:Overblijfselen van de Romeinse stad Saepinum
Lees ook:Domus Augusti maakt Rome nog interessanter (als dat al kon)
Lees ook:De goddelijke smaak van funghi
Lees ook:Oudste beeld van Caesar in Frankrijk gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.