EU verzet zich tegen Italiaanse videowet

youtubeItalië lijkt Turkije op te volgen qua internetcensuur. Het gaat om een wetsvoorstel waarmee video’s die op internet worden geplaatst aan banden wordt gelegd.

De Europese Commissie verzet zich hiertegen. De zorg bestaat namelijk dat andere Europese landen het Italiaanse voorbeeld zullen volgen, dat lijnrecht ingaat tegen de E-Commerce richtlijn van de Europese Unie. Daarin staat dat internetproviders niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor gebruikerscontent.

Van tevoren controleren

Het Italiaanse voorstel, dat mogelijk volgende week al wet wordt, houdt in dat providers alle videobeelden die door gebruikers op internet worden geplaatst van tevoren controleren. Op die manier zegt de regering-Berlusconi gewelddadig en, hoe hypocriet, pornografisch materiaal te willen weren. Ook videomateriaal waar auteursrecht op bestaat moet met de maatregel worden beschermd.

Nu is het zo dat videoplatforms als YouTube video’s die niet door de beugel kunnen achteraf kunnen verwijderen. Google, eigenaar van YouTube, denkt dat vooraf controleren van de beelden ondoenlijk is. Een service als YouTube zou niet meer te handhaven zijn als de honderden video’s die elk uur worden geüpload eerst moeten worden gecontroleerd.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Berlusconi legt YouTube aan banden
Lees ook:Google-chefs veroordeeld om pestfilmpje
Lees ook:Italië wil YouTube censureren
Lees ook:Dromen in Florence
Lees ook:Italië tegen gemengde rosé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.