Paus gaat nieuwe Italiaanse wetten screenen


Het is nog niet duidelijk wat de praktische gevolgen zijn, maar de aankondiging dat het Vaticaan nieuwe Italiaanse wetten voortaan niet meer automatisch zal overnemen is een opmerkelijk signaal.

“Het is belangrijk omdat het klinkt als een verkapte waarschuwing. Het valt nog te bezien of het een motie van wantrouwen tegen de Italiaanse staat is, of dat het Vaticaan zich onverzettelijk en preventief teweerstelt nu het parlement zich gaat buigen over kwesties van leven en dood”, aldus commentator Massimo Franco in dagblad Corrière della Sera.

Diverse media brengen de stap van het Vaticaan in verband met een recente uitspraak van de hoogste Italiaanse rechter. Die stond een vader toe te stoppen met kunstmatige voeding van zijn dochter die meer dan zeventien jaar in coma lag. Politici drongen daarop aan op versoepeling van het euthanasieverbod.

Vaticaanstad

De kerkelijke ministaat in het hartje van Rome ontstond eind jaren twintig na ruzies tussen de pausen en Italië. Vaticaanstad is sindsdien een onafhankelijke staat met de paus – nu Benedictus XVI – als staatshoofd. Er wonen ruim achthonderd mensen.

Tot dusver nam het Vaticaan Italiaanse wetten automatisch over, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar de Osservatore Romano, de staatskrant van het Vaticaan, meldde op Oudejaarsdag dat de Heilige Stoel nieuwe wetten zal toetsen aan de rooms-katholieke doctrines, alvorens te beslissen over overneming.

Roberto Calderoli, minister van Wetgeving in de centrum-rechtse regering-Berlusconi, zei te hopen dat het Vaticaan zal terugkomen op zijn besluit. Volgens hem is er geen wetgeving in voorbereiding die tegen ‘kerkelijke waarden’ indruist.

Bron: NRC, 2 januari 2009

Lees ook:Vaticaan neemt afstand van Italiaanse wetgeving
Lees ook:Paus stiekem naar favoriet restaurant tijdens Italië-Paraguay
Lees ook:Zendmasten Radio Vaticaan veroorzaken kanker
Lees ook:Paus vindt condooms geen oplossing
Lees ook:Paus ontvangt premier

Eén reactie op “Paus gaat nieuwe Italiaanse wetten screenen

  1. S.Zitters

    Terwijl de RK het aidsprobleem aanpakt met een condoom verbod ( een vorm van massamoord) laat deze RK kerk niet na mensen van moord te beschuldigen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.