Feitjes over het kabinet Berlusconi

www.demorgen.be)In dit Pinksterweekend veel aandacht over het derde kabinet van Silvio Berlusconi, dat donderdag is beëdigd. Gisteren de volledige regeringsploeg, nu allerlei feitjes over dit kabinet: een opzienbarend kabinet, en dan niet alleen door de ministers van Lega Nord. Wat feiten op een rij: over 21 ministers, 2 records, Semplificazione en 120.000 regels.

Berlusconi was al een paar keer eerder premier. In 1994, en tussen 2001 en 2006.

Het kabinet is in minder dan een uur geformeerd: dat is een record.

Berlusconi heeft de formatieopdracht van president Giorgio Napolitano niet afgewacht. Hij begon al meteen met formeren. Een uur nadat Berlusconi met de president had gesproken, kon hij daardoor al de ministerlijst presenteren.

De 71-jarige miljardair stelde in 24 dagen een nieuwe regering samen. Zowel de Lega Nord als de postfascistische Alleanza Nationale hebben elk vier ministerposten in de regering. Berlusconi was al eens premier in 1994 en tussen 2001 en 2006.

In totaal stelde Berlusconi in 24 dagen de regering samen. Hij leidt een regering van 21 ministers. Lega Nord en de postfascistische Alleanza Nationale hebben elk vier ministers.

In de regering zitten vier vrouwen. Deze vrouwen hebben niet zo'n zware functie (wat Berlusconi eigenlijk ook al had voorspeld). Stefania Prestigiacomo doet Milieu, Mariastella Gelmini Onderwijs, onderzoek en universiteiten, Mara Carfagna Gelijke kansen, en Giorgia Meloni jeugdbeleid.

Voor het eerste keer in de geschiedenis is er een minister van Vereenvoudiging. Ofwel – want in het Italiaans klinkt het toch veel beter – Semplificazione. De minister is Roberto Calderoli, van Lega Nord.

De minister moet er voor zorgen dat er veel minder regels komen. Met 120.000 wetten en voorschriften bezit Italië het record van Europa.

Lees ook:Beëdiging Berlusconi III
Lees ook:Vier ministers voor Lega Nord
Lees ook:Berlusconi: te veel vrouwen in Spaanse regering
Lees ook:Lega Nord nu definitief in de regering
Lees ook:Calderoli minister? Dan catastrofale consequenties

Eén reactie op “Feitjes over het kabinet Berlusconi

  1. Franske

    De vrouwen zitten niet zo op belangrijke posten en wat zie ik op onderwijs een vrouw. Geeft wel aan hoe meneer B. denkt over het volk. Houd ze bezig met spelen ( voetbal), sex (overal lekker wijven, zie RAI en politiek, maar houd ze wel onder de duim) en vreemdelingenhaat. Dan belet je ze wel om zelf na te denken en degenen die dat wel doen geef je gewoon geen platform.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.