Berlusconi maandag ontslagen

BerlusconiPremier Silvio Berlusconi verliest zijn meerderheid om te kunnen regeren. De leden van de regeringspartij Toekomst en Vrijheid (FLI) hebben geen vertrouwen meer in hem. Berlusconi kan maandag, nadat hij terugkeert van de G20-top, zijn ontslagbrief verwachten.

Dat heeft Italo Bocchino, fractievoorzitter van de FLI, bekendgemaakt. Gianfranco Fini, leider van de FLI, heeft geen vertrouwen meer in de premier van zijn land en zegt dat hij zijn ministers terug zal trekken als Berlusconi zelf geen ontslag neemt.

Vertrouwen

De premier heeft al laten weten zelf niet op te stappen. Dit doet hij alleen wanneer hij geen vertrouwen meer heeft van het parlement. Fini eist dat Berlusconi opstapt vanwege de negatieve verhalen die over hem opduiken in de media. Het laatste seksschandaal met de Marokkaanse tiener Ruby Heartthrob was voor hem dan ook de druppel.

Er is nog geprobeerd om de val van de regering te vermijden. Een poging tot onderhandelen van coalitiepartner Umberto Bossi (Lega Nord) liep donderdag uit op niets. Fini, die samen met Berlusconi oprichter is van de partij Volk van de Vrijheid (PDL), wil verder regeren met de christendemocratische partij UDC.

Als Fini zijn ministers terugtrekt, kan Berlusconi het parlement om ‘vertrouwen’ vragen of proberen een andere meerderheid te vormen. Fini en Berlusconi lagen in juli al met elkaar overhoop. Toen zette Berlusconi, Fini uit de PDL waarna hij zijn eigen partij FLI oprichtte.

Probleempjes

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft benadrukt dat goedkeuring van de begroting voor de komende drie jaar nu meer prioriteit heeft dan de regeringscrisis. Dit moet voor het einde van het jaar gebeuren. Napolitano wil dan ook dat de begroting eerst wordt goedgekeurd, waarna de regeringscrisis verder kan gaan.

Berlusconi zei zelf tijdens de G20-top dat hij in zijn land ‘een paar probleempjes’ heeft. Oppositieleider Pier Luigi Bersani zei na het laatste seksschandaal al dat hij wilde dat de premier opstapt. ‘Italië heeft een waardigheid die niet voor de hele wereld op het spel mag worden gezet.’

Bron: Elsevier, door Shari Deira

Lees ook:Berlusconi verwelkomt post-fascisten
Lees ook:Van neofascist tot kamervoorzitter
Lees ook:Berlusconi leider nieuwe Italiaanse partij
Lees ook:Beëdiging Berlusconi III
Lees ook:Berlusconi strijdlustiger dan ooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.