Italië onderzoekt pro-mafiagroepen op Facebook

De Italiaanse justitie voert sinds enkele weken onderzoek naar discussiegroepen omtrent veroordeelde mafiosi op de Italiaanse versie van Facebook.

Volgens de politie zou het om iets anders dan ‘doodgewone fans’ kunnen gaan. Meer dan 2.000 mensen zijn al lid van een groep die de daden van mafiabazen Salvatore Riina en Bernardo Provenzano vereert. Beiden zitten levenslange gevangenisstraffen uit.

Steeds meer mensen roepen intussen op om de pro-mafia pagina’s van de netwerksite te verwijderen. Sommige groepen, zoals de groep ‘Toto Riina, il capo dei capi’, waarin mensen deze crimineel een vrolijke Kerst toewensten en zich opgaven om voor hem te werken, werden al van het net gehaald.

Facebook zelf zei sommige groepen offline te hebben gezet omdat de geest ervan indruist tegen de regels van het medium. De sociale netwerksite zegt ook volledige medewerking te verlenen aan de rechterlijke autoriteiten. Deze willen uitzoeken of mafiafans de site enkel gebruiken om wat plezier te maken of er ook geheime codetaal wordt uitgewisseld die zou kunnen leiden tot criminele activiteiten.

Senator Gianpiero D’Alia roept zijn collega’s ondertussen op om hun Facebook-profielen te verwijderen. ‘We kunnen in een virtuele realiteit niet aanvaarden wat we niet in de echte realiteit aanvaarden.’ Dat lijkt eerder een slag in het water, want zowel Italië als de VS vinden dat de verering van de Mafia deel uitmaakt van het recht op vrije mening.

Een Italiaanse groep die zichzelf ‘Mafia Off Facebook’ noemt heeft nu al 159.000 leden. Zij hielden afgelopen woensdag een ‘black-out’-dag, waarbij ze in teken van protest een ganse dag lang niet op Facebook inlogden als teken van protest tegen de aanwezigheid van pro-Mafia-groepen op het sociale medium.

Bron: Express.be, 19 januari 2009

Lees ook:Topvoetballer woedend op Facebook
Lees ook:Voeg een maffiaprofiel toe op Facebook
Lees ook:Italiaanse Europarlementariër vraagt om ban op Mafia II
Lees ook:Facebook redt vrouw van seksslavernij
Lees ook:700 bussen voor No Berlusconi Day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.