Is Bertolli-mayonaise wel zo Italiaans?

BertolliLa famiglia Bertolli

Presentatrice Katrien Palmers ging op onderzoek uit om de lezersvraag aan Nieuwsblad.be te beantwoorden. Al snel kan ze vertellen dat de familie Bertolli echt bestond! In 1865 leefde het koppel Francesco en Katherina Bertolli, zij verkochten olijfolie. Hun Villa Bertolli zou nog ergens in de buurt van Lucca moeten staan.

Katrien neemt de witte gids van Italië erbij en belt alle Bertolli’s in die buurt op. Niemand van die mensen blijkt familie van de Bertolli’s van de olijfolie. Een man vertelt wel dat de naam Bertolli verkocht is aan een fabriek. En iemand anders weet dat de Villa Bertolli niet in Lucca ligt maar iets daarbuiten, in Vorno.

Daarop belt Katrien de Bertolli’s in Vorno. Een van hen weet dat de familie die de olijfolie verkoopt al lang niet meer bestaat en dat de merknaam Bertolli verkocht is aan Unilever, de grote multinational. De Italiaanse fabriek van Unilever ligt in Inveruno, 300 km ten noorden van Pisa.

Katrien belt de marketing van Unilever om te vragen wat het belangrijkste ingrediënt is van de Bertolliproducten. Het antwoord is olijfolie, gebotteld in de fabriek. De olijven komen uit Italië maar ook uit andere landen rond de Middellandse Zee. Zijn de producten van Bertolli 100 procent Italiaans?

De mevrouw van de marketing noemt zich ‘niet bevoegd’ om te antwoorden op die vraag. Dat is wel raar: uiteindelijk verkopen ze hun producten met dat hele verhaal van een Italiaanse familie die gezonde olijfolie produceert en gebruikt. Dat is duidelijk een marketingverhaal.

Katrien geeft zich niet gewonnen. De internationale pers schreef de jongste jaren dat Italië niet genoeg olijven heeft. Ze kopen dus de beste en goedkoopste olijven uit Griekenland, Spanje en Tunesië en verwerken die tot olijfolie van Bertolli. De 130 miljoen flessen per jaar voeren ze uit naar vijftig landen.

Al komen de olijven uit verschillende landen, het eindproduct wordt in Italië gemaakt en mag daarom het etiket ‘Italiaans product’ dragen. Wettelijk gezien doet Bertolli dus niets verkeerd. Bertolli-mayonaise is Italiaanse mayonaise.

Bron: Nieuwsblad

Lees ook:Unilever klaar voor verkoop Italiaanse diepvriestak
Lees ook:Emilio Lavazza’s laatste kopje koffie
Lees ook:Een Italiaanse salade met courgettes
Lees ook:Bijzondere Italiaanse vijgen
Lees ook:Nu blijkt ook olijfolie nep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.