Tip: Stampatore in Venezia

Het visitekaartje van de 'stampatore' zelf.

Elke zaterdagmiddag een toeristische tip, vaak onbekend maar niet minder speciaal. Zoals deze drukker in  Venetië. 

Op zoek naar een uniek visitekaartje? Met de hand gegraveerd en gedrukt op een oude Gutenberg drukpers? Ga dan naar Venetië, en bezoek Gianni Basso, 'stampatore in Venezia'. Hugh Grant en Toni Blair gingen u al voor.

Volgens Yahoo Travel is Gianni Basso de oudste en betrouwbaarste drukker van Venetië. Hij drukt op zijn oude pers van alles. Niet alleen visitekaartjes, maar ook persoonlijke agenda's en ex libris-kaartjes. Hoewel hij geen reclame maakt, geniet hij al enige faam. Grant en Blair zijn niet de enige beroemdheden die bij hem komen. Ook Susan Sontag en Gael Greene lieten er hun kaartjes drukken. In de etalage van de 'stampatore' kunt u al die voorbeelden zien.

Niet alleen mensen van faam zijn welkom. Het drukkerijtje is er voor iedereen. Gianni Basso is van oorsprong Armeens. Hij spreekt slecht Engels, maar hij doet er alles aan om u te begrijpen. In zijn winkel heeft hij heel veel oude gravures liggen. U kunt er eentje uitkiezen die u op uw kaartje wil. Maar u kunt ook zelf een afbeelding meenemen. Aan een foto heeft hij echter niets. Het moet een oude gravure zijn, zodat hij die makkelijk na kan maken. Als u vervolgens meteen betaalt – eerlijk gezegd valt de prijs nog wel mee voor al dat werk – krijgt u binnen een paar weken de kaartjes thuis gestuurd.

Een voorbeeld van een ex libris-kaartjeOverigens heeft Gianni Basso geen internet of fax. U kunt ook geen kaartjes telefonisch bestellen. U moet er echt naar toe. En als u wilt betalen, dan kan dat alleen maar contant. Maar dat hoort allemaal bij de charme van zijn drukkerij. Het  is natuurlijk ook een beetje raar om al die moderne apparatuur in zo'n oude drukkerij te hebben. De tijd heeft er gewoon stilgestaan, en dat maakt een bezoekje aan de drukkerij zo bijzonder.

De 'stampatore in Venezia' is te vinden in de Calle del Fumo, nummer 5306. Wilt u de drukkerij bezoeken, dan kunt u het beste Vaporetto (de Venetiaanse bootbus) nummer 41, 42, 51 of 52 nemen, halte Fondamento Nove. Als u hier uitstapt, ga dan meteen naar links. Rechts vindt u vervolgens de Calle del Fumo. Aan de rechterkant is dan de etalage te zien met de visitekaartjes. Veel leuker nog is het om naar de 'stampatore' te lopen vanaf bijvoorbeeld de San Marco of de Santi Giovanni e Paolo. Vooral in de smalle straatjes van de wijk Canareggio is het heerlijk slenteren. En lekker verdwalen. Zorg er wel voor dat u voor 19.00 uur bij Basso bent, want anders is zijn drukkerij gesloten.

Openingstijden Gianni Basso, stampatore in Venezia: maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 12.30 en van 14.00 tot 19.00 uur

Lees ook:Tip: Handzaam, handig en compleet: ‘Stadswandelingen Rome’
Lees ook:Il Giro: Nibali zorgt voor drie op drie voor Italië
Lees ook:Vals Murano glas verkocht
Lees ook:Doe Venetië een plezier en blijf weg
Lees ook:Tip: de heen-en-weer-gondel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.