Veroordeelde Italo-Belg voor genocide vrijgelaten

Het Italiaanse gerecht heeft, drie maanden voor het einde van zijn straf, de Italiaanse Belg Georges Ruggiu vrijgelaten.

Ruggiu was door het Internationale Strafhof voor Rwanda veroordeeld tot 12 jaar cel voor zijn rol in de genocide van 1994. De Italiaanse autoriteiten hadden het TPIR niet op de hoogte gebracht van deze vrijlating, zo meldt een woordvoerder van het Tribunaal.

“Volgens informatie die het Tribunaal op informele wijze heeft verkregen bij gerechtelijke autoriteiten in Italië, is Ruggiu op 21 april vrijgelaten”, verklaarde Roland Amoussouga, woordvoerder van het TPIR. Ruggiu is de enige niet-Rwandees die door het Tribunaal werd vervolgd. Hij was presentator bij het radiostation Milles Collines.Die zender speelde een belangrijke rol in de haatcampagne tegen de Tutsi’s in de aanloop naar de genocide, die uiteindelijk aan ongeveer 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven zou kosten.

Ruggiu werd in 1997 opgepakt en opgesloten in een cel in Arusha (Tanzania). Op 1 juni 2000 werd hij schuldig bevonden aan het aanzetten tot genocide en veroordeeld tot 12 jaar cel. De man werd in februari 2008 overgebracht naar een Italiaanse gevangenis, als gevolg van een akkoord dat Italië met de VN had gesloten over de uitvoering van straffen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 28 mei 2009

Lees ook:Italiaanse Belg betrokken bij Rwandese volkenmoord vrijgelaten
Lees ook:In België veroordeelde drugshandelaar gearresteerd in Italië
Lees ook:Oorring van Maradona verkocht voor 25.000 euro
Lees ook:Gomorrah acteur opgepakt wegens afpersing
Lees ook:De duizendste van Maldini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.