‘Racistische’ koppels mogen in Italië geen kinderen adopteren

African_childrenHet Italiaanse Hof van Cassatie heeft vandaag bepaald dat “racistische” koppels die geen “gekleurde” kinderen willen adopteren, dan maar helemaal geen kinderen mogen adopteren.

Het oordeel volgt op een klacht van een vereniging voor kinderbescherming tegen een Siciliaans paar dat enkel Europese kinderen wou adopteren. Het koppel deelde in een brief aan de jeugdrechtbank van Catania (op Sicilië) mee, “bereid te zijn twee kinderen te verwelkomen, onder de leeftijd van 5 jaar, ongeacht van welk geslacht of uit welke religie”. Maar het paar was niet bereid kinderen te adopteren “met een donkere of niet typisch Europese huid, of met een mentale achterstand”.

De rechtbank van Catania bevond het Siciliaanse koppel geschikt voor adoptie, maar de vereniging voor kinderbescherming stelde de “rassendiscriminatie” aan de kaak, waarop het parket bij het Hof van Cassatie de annulering van de beslissing vroeg.

Volgens het Hof van Cassatie moet de magistraat van de jeugdrechtbank die de adoptieaanvragen onderzoekt, aanvragen met beperkingen op basis van etniciteit afkeuren. Maar het Hof gaat nog een stapje verder en voegt eraan toe dat de magistraat zich moet afvragen of “racistische” koppels die dergelijke eisen stellen, wel geschikt zijn om een kind te adopteren.

Carlo Giovanardi, voorzitter van de commissie voor internationale adopties, reageerde meteen verheugd op de beslissing, die hij “correct” noemde. Verder best een vreemde uitspraak in het ‘land van Berlusconi’. De premier zei ooit eens “het gevoel te hebben door Afrika te wandelen in zijn thuisstad Milaan”. (DS)

Lees ook:Moeder mocht niet zoeken naar treinvondeling
Lees ook:Haïti: Italië versnelt adoptieprocedures
Lees ook:In Italië is prostituee niet betalen verkrachting
Lees ook:Italië wil harde aanpak racisme voetbal
Lees ook:Laagpathogene vogelpest in Perugia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.