Berlusconi opperheerser over tv

De benoeming van een nieuwe hoofdredacteur van het belangrijkste nieuwsprogramma van de Italiaanse publieke omroep liep woensdag uit op een rel.

Drie leden van de raad van bestuur liepen weg omdat de benoeming “van buiten gedicteerd” zou zijn. Zakenman Silvio Berlusconi controleert al jaren de belangrijkste commerciële zenders van Italië. Als vorig jaar herkozen premier lijkt hij nu ook belangrijke benoemingen bij de publieke omroep naar zijn hand te zetten.

Oppositieleider Dario Franceschini van de centrumlinkse Democratische Partij beschuldigde Berlusconi er woensdag van de “totale controle” op de tv in Italië na te streven. Oud-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro van de kleinere oppositiepartij Italië van de Waarden heeft de Italianen opgeroepen om op 5 juni de straat op te gaan voor een ‘Information Day’ uit protest tegen de “totale bezetting” van de publieke omroep RAI door Berlusconi.

In een eerder deze maand uitgebracht rapport van de burgerrechtenorganisatie Freedom House wordt Italië niet meer tot de landen met een vrije pers gerekend, maar tot landen met een gedeeltelijk vrije pers.

Bron: Villamedia.nl, vrijdag 22 mei 2009

Lees ook:Berlusconi roofdier van de persvrijheid
Lees ook:Berlusconi wil dat lezers kranten boycotten
Lees ook:Opnieuw rel rond persvrijheid in Italië
Lees ook:Berlusconi regisseur Italiaanse media
Lees ook:Kiwi belangrijkste exportproduct Italiaanse fruitsector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.