Italië wil vluchtelingenstroom drastisch inperken

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni van het populistische Lega Nord wil deze week nog repatriëringen uitvoeren.

Italië heeft er maandag mee gedreigd de procedure voor uitwijzingen van illegalen te versnellen. Het land reageert daarmee op het massaal aantal vluchtelingen dat per boot aan land komt. Zo kwamen er op twee dagen tijd meer dan tweeduizend vluchtelingen aan op de kusten van het eiland Lampedusa ten zuiden van Sicilië.

Normaal verblijven vluchtelingen enkele dagen in een centrum op Lampedusa, vanwaar ze worden overgebracht naar andere centra in Italië. Daar blijven ze enkele weken of maanden om hun asielaanvraag of verblijfsvergunning te kunnen nagaan.

Maar Maroni wil bijna onmiddellijke uitwijzingen. Hij kondigde maandag aan dat de eerste repatriëringsvluchten dinsdag zouden vertrekken. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen in Italië heeft al geprotesteerd.

Daarnaast onderhandelt een regeringsdelegatie met de Libische overheid over patrouilles langs de Libische kust, vanwaar het merendeel van de vluchtelingen richting Italië vertrekt.

Bron: Knack.be, 29 december 2008

Lees ook:Opnieuw veel bootvluchtelingen in Sicilië
Lees ook:Opnieuw veel bootvluchtelingen op Zuid-Sicilië
Lees ook:Italië neemt vluchtelingen op
Lees ook:Vluchtelingen verdronken richting Lampedusa
Lees ook:Illegalen zetten detentiecentrum Lampedusa in brand

Eén reactie op “Italië wil vluchtelingenstroom drastisch inperken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.