Bij ‘hoge nood’ is stoppen op Italiaanse vluchtstrook toegestaan

corsia di emergenzaMag je je auto op de vluchtstrook neerzetten omdat je hoognodig moet plassen? Niet direct een vraag waar de rechter een antwoord op moet geven. Behalve als die noodstop ernstige gevolgen heeft.

Zoals in het volgende geval. Op de rondweg van Rome botste in 2006 een motorrijder op een Renault die op de vluchtstrook was geparkeerd. De bestuurder van de auto had hoge nood gehad en daarom zijn auto aan de kant gezet. De motorrijder reed over de vluchtstrook en knalde in volle vaart op de auto. De motorrijder raakte ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De familieleden van de overledene beschuldigden de automobilist van dood door schuld. Maar de onderzoeksrechter van de rechtbank in Roma sprak hem daarvan vrij omdat het feit zich niet heeft voorgedaan, zoals men in die kringen zegt. De weduwe van de motorrijder ging vervolgens in hoger beroep, maar ook de Hoge Raad sprak de automobilist vrij.

De rechters hadden eerst grondig onderzocht hoe het precies zit met het fysieke ongemak van iemand met hoge nood: is dat een handicap of onwel voelen. Ze besloten uiteindelijk dat hoge nood zo veel ongemak met zich meebrengt dat het voor een automobilist niet mogelijk is met de noodzakelijke aandacht voor het verkeer door te rijden. Het is dus dat je het weet: een noodstop bij hoge nood is officieel door de rechter toegestaan.

Waarom de motorrijder zo nodig over de vluchtstrook moest rijden zal ook nooit duidelijk worden…

Bron: Italie.nl

Lees ook:Dode Marokkaan minder erg dan dode Italiaan
Lees ook:Italiaanse motorrijder met 616 km/u geflitst
Lees ook:Autoloze zondag in Milaan
Lees ook:Scooterberovingen Italiaanse wijze verminderd
Lees ook:Ferrari steunt slachtoffers aardbeving Italië

2 reacties op “Bij ‘hoge nood’ is stoppen op Italiaanse vluchtstrook toegestaan

  1. seerp

    Als je over de ring van Rome rijdt en naar rechts wilt afslaan, kijk ALTIJd in je rechterspiegel of er geen motot/scooter aankomt. Is hier ‘dood’normaal.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jenny Theirlynck

    Bruikbare info, niet iedereen zal zich voldoende bewust zijn van de Italiaanse rijstijl, bedankt!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.