Maffia investeert in windmolens

Justitie op Sicilië onderzoekt of de maffia fraudeert met subsidie voor windmolenparken. Er zijn al acht mensen gearresteerd.

Bedrijven die in handen zijn van de maffia krijgen Europese en Italiaanse subsidie voor de bouw van windparken. De vergunningen voor de bouw krijgen ze van lokale politici in ruil voor de belofte van verkiezingswinst, zegt de aanklager op het Italiaanse eiland.

Lucratief

De vaak ondeugdelijke parken worden aan nietsvermoedende multinationals doorverkocht voor veel geld. De prijzen die het nationale elektriciteitsnet in Italië betaalt aan windparkeigenaren, zijn hoger dan elders in de wereld. Het maakt daarbij niet uit of de windturbines werken of niet. Dat maakt de energiehandel lucratief.

Zonne-energie

Sinds de milieudienst achter de handel is gekomen, heeft de gemeente de afgifte van de bouwvergunningen bevroren. De maffia schijnt zijn aandacht nu te verleggen naar subsidie voor zonne-energie. Dat geldt ook voor de Siciliaanse ondernemer Vita Nicastri, die ook wel ‘lord of the winds’ wordt genoemd, omdat hij voor de meeste windenergieprojecten de vergunningen heeft aangevraagd. Hij heeft al negen aanvragen voor de bouw van grote zonne-energieparken bij de gemeente liggen.

Bron: Nos.nl, 5 mei 2009

Lees ook:Econcern zoekt zon op in Puglia
Lees ook:Nieuwe winkelcentra in Italië
Lees ook:Italië doet niets tegen illegale drijfnetten
Lees ook:114-jarige krijgt verblijfsvergunning in Italië
Lees ook:Italië: Escortdames in ruil voor bouwvergunningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.